Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Octombrie 2017 | 14:28
Moldovenii care lucrează legal în Turcia vor putea primi pensii şi indemnizaţii sociale din această ţară
Cetăţenii Republicii Moldova care lucrează legal în Turcia vor putea primi indemnizaţii sociale din această ţară. Parlamentul a votat astăzi, în lectură finală, proiectul legii pentru ratificarea Acordului dintre cele două ţări în domeniul securităţii sociale, semnat la 5 mai 2017.
Acordul va oferi posibilitate persoanelor care au desfășurat o activitate de muncă și domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante, să-și realizeze dreptul la pensie conform legislației statelor în care au activat – Republicii Turcia și/sau Republicii Moldova.

Documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de invaliditate determinată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de invaliditate determinată de accidente de muncă și boli profesionale.

De asemenea, vor fi acordate prestații pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii, prestații pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boli profesionale sau accidente de muncă, prestații de maternitate, ajutoare materiale de deces și de șomaj.
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam