Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Mai 2014 | 15:17
Moldovenii care muncesc legal în Ungaria vor primi prestaţii sociale
Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc legal în Ungaria vor beneficia de prestaţii sociale. Acest lucru va fi posibil după ce astăzi Parlamentul a ratificat Acordul dintre ţara noastră şi Ungaria în domeniul securităţii sociale.
Documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de invaliditate cauzată de boli obişnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de invaliditate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale şi pensiilor de urmaş. Fiecare dintre cele două ţări va achita partea de pensie calculată pentru perioada de cotizare la sistemul public de asigurări sociale realizată pe teritoriul său.

Gheorghe Ţurcanu, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a declarat că Acordul se va aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau unuia dintre cele două state, comunică Moldpres.

Acordul a fost semnat la Chişinău în noiembrie 2013. Republica Moldova a mai semnat anterior acorduri similare cu mai multe state, printre care Polonia, România, Bulgaria, Portugalia, Estonia, Cehia, Luxemburg, Austria.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam