Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Septembrie 2017 | 16:50
Moldovenii care revin din Franţa vor beneficia de suport în procesul de reintegrare
Migranţii moldoveni care revin în ţară din Republica Franceză vor beneficia de suport pentru reintegrarea socială, angajarea în câmpul muncii sau pentru iniţierea unei afaceri. În acest sens, Cabinetul de miniştri a aprobat semnarea unui acord moldo-francez.
Conform documentului, suportul va fi oferit în funcție de necesitățile persoanei, dar și a situației sociale și a celei familiale. Astfel, în cazul reintegrării sociale, beneficiarii și familiile acestora vor primi ajutor material și financiar pe o perioadă de maxim șase luni. Resursele financiare oferite vor putea fi utilizate pentru acoperirea necesități casnice, inclusiv pentru achitarea unei părți din chiria locuinței, dar și pentru asigurarea cheltuielilor de sănătate sau a celor de școlarizare, anunţă un comunicat emis de Executiv.
 
De asemenea, migranții reveniți acasă din Franța care vor dori să se angajeze în câmpul muncii vor beneficia de servicii de consultanță în alegerea jobului, suport pentru adaptarea și acomodarea la cerințele angajatorului, dar și un adaos de maxim 50 % la salariul brut pe parcursului primului an. Vor primi ajutor și cei care își doresc să-și lanseze propria afacere. Ei vor avea parte de suport pentru realizarea studiului de fezabilitate, dar și pentru formarea tehnică și de calificare a personalului. Totodată, ei vor beneficia și de o alocație financiară pentru implementarea ideii de business.
 
Beneficiarii vor fi selectați în baza criteriilor de eligibilitate de către o comisie formată din reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova și din Republica Franceză. 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam