Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Iunie 2014 | 09:41
Moldovenii de peste hotare invitaţi la al VI-lea Congres al Diasporei
Cetăţenii moldoveni stabiliţi în străinătate sunt invitaţi să participe la Congresul VI al Diasporei care va avea loc între 1-3 septembrie, la Chişinău. Cei interesaţi vor completa un formular de participare până pe 15 iunie 2014. La Congres sunt aşteptaţi să participe circa 150 de delegaţi şi observatori din peste 20 de ţări ale lumii.
Congresul VI al Diasporei va găzdui reprezentanți ai asociațiilor, ai comunităților/grupurilor de inițiativă, persoane care au demonstrat interes pentru dezvoltarea țării sau/și cetățenii din Republica Moldova sau din diaspora, prin proiecte și programe concrete implementate.

Temele principale ale Congresului sunt politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară, dar și impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei. În mod particular vor fi abordate realizările, lacunele și planurile de acțiuni din viitor pentru protejarea drepturilor lucrătorilor migranți, politicile de reintegrare a migranților reîntorși, aspecte de migrație și dezvoltare.

Potrivit BRD, în perioada următoare vor continua consultările pentru a finaliza agenda Congresului. La congres, în premieră, vor fi incluse elemente inovative propuse de diasporă, precum recepțiile serale de tip „fringe congress”.

Totodată, la Congres va fi prezentată pentru consultare largă prima versiune a textului Strategiei Guvernului Republicii Moldova cu privire la diaspora - ”Diaspora 2025”. Între timp vor fi create grupuri de lucru pentru dezvoltarea strategiei, cu implicarea diasporei, instituțiilor publice, instituțiilor internaționale și a altor subiecți cointeresați.

Scopul organizării Congresului organizat de Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) este  valorificarea  continuă a comunicării dintre diasporă și Guvern pentru asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova și creșterii mutuale a beneficiilor atât pentru diasporă, cât și pentru țară.

Organizatorul evenimentului este BRD cu susținerea Organizației Internaționale pentru Migrație, UN Women Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam