Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Ianuarie 2014 | 16:28
Moldovenii de peste hotare vor putea gestiona informaţia electronică din fişa personală
Moldovenii din străinătate vor putea gestiona de sine stătător informaţia electronică din fişa personală, odată ce au fost luaţi la evidenţă consulară. Ministerul de Externe al Republicii Moldova a aprobat un Regulament care stabileşte modul şi condiţiile de luare la evidenţă consulară a cetăţenilor moldoveni de către ambasadele şi consulatele moldoveneşti, transmite Radio Moldova.
Reamintim că evidenţa consulară este procedura prin care cetăţenii Republicii Moldova care se stabilesc temporar sau permanent cu traiul în străinătate se înregistrează benevol la misiunile diplomatice.

Cererile de evidenţă consulară a cetăţenilor se vor depune pe paginile electronice ale misiunilor diplomatice sau ale oficiilor consulare moldoveneşti, sau personal, la sediul acestora.

De asemenea, cererea de evidenţă consulară poate fi depusă de către rude sau prin procură. Conform Regulamentului, şefii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare sunt responsabili de asigurarea implementării procesului de evidenţă consulară.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam