Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
21 Iulie 2014 | 16:23
Moldovenii de peste hotare vor putea vota două zile la alegerile parlamentare
În secţiile de votare organizate pentru alegătorii care se află în străinătate alegerile parlamentare şi referendumurile republicane se vor desfăşura pe parcursul a două zile consecutive. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către Parlament în prima lectură.
Unul dintre autorii proiectului, deputatul PLR Valeriu Saharneanu, a spus că numărul cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, care au reşedinţa sau domiciliul în străinătate, creşte de la an la an. Anul trecut, erau plecaţi peste hotarele ţării pe termen lung peste 500 de mii de moldoveni. De cele mai multe ori, atunci când sunt organizate scrutine electorale naţionale, secţiile de votare deschise în străinătate pentru diasporă sunt amplasate în sediile misiunilor diplomatice şi sunt în număr insuficient. Iar localităţile în care locuiesc moldovenii se află la diferite distanţe de oraşele în care sunt amplasate misiunile diplomatice moldoveneşti, transmite IPN.

Vicepreşedintele Parlamentului, Sergiu Sârbu, a spus că prin acest proiect ar putea fi încălcată Constituţia, care prevede că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. De asemenea, deputatul a spus că nu există siguranţa că cetăţenii care vor vota peste hotare nu vor veni să voteze şi în Moldova. Spre exemplu, un cetăţean care a votat în Verona, poate zbura a doua zi acasă şi să voteze şi în Moldova.

Proiectul urmează să fie votat în lectura a doua. În acest an, alegeri parlamentare vor fi organizate pe 30 noiembrie.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam