Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Martie 2014 | 15:28
Moldovenii din Ţările de Jos au prins mărţişoare la pieptul olandezilor
O serată cu genericul „Mărţişorul Călător” a fost organizată în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Haga, Olanda. Prin acest eveniment, conaţionalii noştri au sărbătorit venirea primăverii, au promovat valorile culturale naţionale şi au încercat să consolideze, în ţara de reşedinţă, comunitatea originarilor din Moldova.
Evenimentul a fost deschis oficial de către ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Ţărilor de Jos, Emilian Brenici, şi reprezentantul grupului de iniţiativă „Noroc Olanda”, Dorina Baltag. Copiii din comunitatea de moldoveni au recitat poezii dedicate primăverii şi au povestit „Legenda Mărţisorului”.

Solicitată de trm.md, Dorina Baltag, inițiatoarea evenimentului, a menționat că sărbătoarea „Mărțișorul Călător” este pentru prima dată organizată în Regatul Țărilor de Jos. „Odată cu 1 martie, ne-am dorit să întâlnim altfel sărbătorile, să desfășurăm astfel de evenimente cât mai des, să le petrecem în sânul comunității moldovenilor stabiliți cu traiul în Olanda. Peste 80 de persoane s-au bucurat de acest eveniment. Printre ei au fost moldoveni, parteneri olandezi și colegi de serviciu”, a declarat Dorina Baltag.

De asemenea, a fost organizat un atelier în cadrul căruia participanţii repartizaţi în mai multe grupuri au confecţionat mărțișoare. Totodată, oaspeții au avut posibilitatea să guste din vinurile produse în Moldova care au fost oferite de către Ambasadă.

Serata a inclus şi un program muzical în cadrul căruia muzicianul Cristi Aldea-Teodorovici a interpretat mai multe piese, iar evenimentul s-a încheiat cu muzică şi dansuri populare.

După serată, membrii comunităţii moldoveneşti s-au deplasat în centrul oraşului Haga, unde au repartizat mărţişoare populaţiei locale şi au relatat despre această frumoasă tradiţie.

Evenimentul a fost organizat de către misiunea diplomatică de la Haga în parteneriat cu membrii grupului de inițiativă „Noroc Olanda”, care reprezintă o platformă virtuală de comunicare a comunităţii moldovenilor din Regatul Ţărilor de Jos.

Mai multe detalii la acest subiect aflați în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă”, care va fi difuzat pe 9 martie la Radio Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam