Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Ianuarie 2014 | 17:01
Moldovenii din Austria, dornici de tradiţiile sărbătorilor de iarnă de acasă
Cei plecaţi în străinătate au luat cu sine nu doar limba maternă, dar şi tradiţiile pe care le onorăm şi care s-au înrădăcinat. Astfel, Crăciunul rămâne o tradiţie lăsată din moşi-strămoşi pe care o respectăm şi departe de casă. Declaraţia a fost făcută de către moldoveanca Alexandra Pitlik-Zacon stabilită în Austria de către Radio Moldova.
Sursa citată a menționat că departe de casă, moldovenii păstrează tradițiile, astfel toți membrii familiei se adună la masă și pregătesc bucate devenite tradiționale precum friptura de purcel, mămăliga și plăcintele.

Alexandra Pitlik-Zacon a recunoscut că fiind departe de casă cel mai mult îi lipsesc colindele de Crăciun, iar tradițiile din Austria nu pot să le substituie pe cele moldovenești. ”Am avut fericirea să mă nasc în sat și îmi aduc aminte cum în ajunul Crăciunului gospodinele coceau colăcei pentru urători și colindători. Nu o să uit niciodată acele cadouri, acele bunătăți care le aveam pe atunci, deși nu erau atât de diverse ca astăzi”, a menționat reprezentanta diasporei moldovenești din Austria.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam