Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Martie 2014 | 16:46
Moldovenii din Austria şi-au dat întâlnire la Viena
Peste 200 de moldoveni stabiliţi în Austria au sărbătorit renaşterea naturii, aşa cum ar fi făcut-o la ei acasă: cu muzică populară, dansuri şi bucate naţionale. De la eveniment nu au lipsit nici artiştii din Moldova, iar mărţişorul a fost vedeta sărbătorii, aflăm din emisiunea „Moldovenii de Pretutindeni” de la Moldova 1.
Studenți, angajați ai mai multor organizații internaționale din Viena, precum și moldoveni stabiliți în această țară și-au dat întâlnire la Palatul Niederösterreich pentru a sărbători Mărțișorul. Oaspeții au fost întâmpinați de gazde așa cum se cuvine, cu muzică aleasă și cu mărțișoare. Fiecare invitat a primit în dar simbolul primăverii pe care și l-a prins la piept.

Astfel, Sala Palatului din Viena a devenit neîncăpătoare pentru moldovenii ce duc dorul locurilor de baștină. Ludmila Sailer, stabilită de 15 ani peste hotare, a menționat că îi dau lacrimile atunci când vorbește despre patria sa. „Acolo a rămas o țară, un prag părintesc pe care l-am părăsit, pentru că am avut anumite nevoi și greutăți. Dar cu sufletul și cu inima sunt acasă, în Moldova. Mi-a rămas în inimă copilăria, părinții, prietenii, le doresc la toți o primăvară frumoasă”, a menționat conaționala noastră.

„A 18-a primăvară o întâlnesc la Viena. Când aud muzica noastră populară, mă simt ca acasă”, a menționat un cuplu de moldoveni.

Printre cei invitați la eveniment s-a aflat și soprana Olga Bolgari, stabilită de 17 ani la Viena, un nume cunoscut și apreciat peste hotare, iar de Mărțișor ea a fost alături de conaționalii noștri.

„Sunt foarte bucuroasă și onorată că am participat la această sărbătoare de suflet. E deosebit să cânt pentru conaționalii noștri stabiliți în Austria. Sunt foarte emoționată de fiecare dată când apar în fața lor și mă bucur că nu am uitat tradiția”, a declarat Olga Bolgari.

Primăvara a fost adusă în Viena și de artiștii Cristina Gălușcă, studentă la Viena, Svetlana și Alexandru Danilov invitați speciali din Moldova. Artiștii au ridicat sala în picioare, interpretând melodii de dor la clarinet și pian.

La sărbătoare a fost prezent și ambasadorul Republicii Moldova în Austria, Andrei Popov, acesta i-a salutat pe conaționalii noștri cu multă căldură și i-a îndemnat să nu uite de tradiții și de țară.

„După cinci luni în calitate de ambasador la Viena, probabil, că acesta a fost unul dintre cele mai emoționante și plăcute momente. M-am simțit parte a unei familii mai mari, o parte a comunității moldovenilor din Austria și mă bucur că am reușit să îmbinăm partea artistică cu acea comunicare între moldoveni.

Este o sărbătoare în care comunitatea trăiește, oamenii se cunosc, stabilesc anumite legături”, a declarat oficialul moldovean. 
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam