Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Octombrie 2014 | 15:36
Moldovenii din California au organizat în premieră Festivalul „Toamna de Aur”
Comunitatea de moldoveni din statul California din SUA, a organizat prima ediţie a Festivalului „Toamna de Aur” (Moldovan Harvest Festival) în oraşul San Francisco. Programul festivalului a inclus muzică, vin şi bucate moldoveneşti, o expoziţie de costume naţionale şi o expoziţie cu fotografii ale lui Anatol Poiată, Constantin Grigoriţă şi Mircea Zatuşevschi de la Chişinău.
Acest eveniment, susținut de Biroul pentru relații cu diaspora (BRD)  presupune promovarea Republicii Moldova în statul California, a culturii, bucatelor și a vinului moldovenesc. La festival, au fost așteptate în jur de 500 de persoane, a participat ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, cetățeni americani, reprezentanți ai diverselor comunități din California.

”Vrem să aducem la cunoștința publicului din California că în acest stat din SUA există comunitatea moldovenilor, vrem să spunem tuturor celor care încă nu știu că în Europa de Est există și Republica Moldova, dar vrem să ne facem și prieteni noi, să stabilim legături noi cu reprezentanți ai altor comunități din California. Altfel spus, vrem să creăm un punct de referință în California pentru Moldova”, a afirmat liderul comunității moldovenilor din California, Ruslan Vdovicenco.

Victor Lutenco, șeful BRD a spus în mesajul său de salut, transmis membrilor comunității de moldoveni din California: ”Ce poate fi mai frumos decât dorința unei comunități de a fi unită și împreună, de a-și menține tradițiile și de a le promova. Vă felicit pentru faptul că sunteți o echipă, că reușiți să transmiteți mai departe tot ceea ce ați îndrăgit în Moldova și că reușiți să celebrați țara voastră de origine, în țara unde v-ați găsit rostul. Apreciem faptul că fiind la o margine de lume, oricum sunteți cu gândul acasă.”

Potrivit unui comunicat de presă, prețul unui bilet de intrare la festival a fost 30 de dolari americani. Banii adunați la eveniment vor fi donați organizației non-guvernamentale Tekedu care administrează proiecte pentru copiii din familiile defavorizate și orfelinate.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam