Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Martie 2017 | 17:44
Moldovenii din Canada au învăţat să confecţioneze mărţişoare
A devenit deja tradiţie ca la sfârşit de februarie, Nelly şi Tatiana Russu, meşteriţele iscusite din Montreal, care oferă lecţii practice moldovenilor de peste ocean în ale brodatului iilor, să invite familii întregi la ateliere de confecţionare a mărţişoarelor utilizând o tehnică originală - împâslitul.
Atelierul organizat de cele două moldovence nu este unul ca oricare – mărțișoarele confecționate în cadrul atelierului au fost din lână scărmănată ca pe timpuri de bunice. La atelier au participat părinții împreună cu copiii, care au depus multă străduință pentru a confecționa un mărțișor cât mai original pe care să-l pună la piept mamelor.

„Anul acesta, la fel ca și în ultimii câțiva ani, am încercat să confecționăm mărțișoare împâslite. Cineva a mai participat la astfel de evenimente, cineva a fost pentru prima dată, dar a fost ceva plăcut tuturor, lucru confirmat și de persoanele prezente. Împâslirea se face din lână scărmănată, o tehnică foarte veche, de altfel”, a  declarat moldoveanca Nelly Russu.

Meșterița Nelly Russu, alături de sora ei, Tatiana, au oferit celor prezenți adevărate lecții de confecționare a mărțișoarelor. Publicul, destul de numeros, s-a implicat activ pentru a confecționa cât mai multe mărțișoare.

„Având în vedere că împâslirea se poate realiza în două metode, cu apă și săpun sau cu ac, se pot face obiecte diferite. Putem face orice – jucării, bijuterii, diverse accesorii, genți, papucei, flori”, a mai declarat Nelly Russu.

Atelierul de mărțișoare a fost organizat de Asociația Artizana, fondat de Marian Stăvilă. Deși a fost creată în luna mai a anului trecut, Asociația are scopuri destul de îndrăznețe, printre care promovarea artiștilor artizanali din Europa. Mai mult, Asociația oferă sprijin artiștilor plastici din diasporă care doresc să-și expună lucrările, în special cele hand-made la târgurile și expozițiile internaționale. Următorul iarmaroc va avea loc în luna mai.

„Am rămas plăcut surprinsă că mămicile au solicitat să facem mai multe ateliere nu doar de împâslire, dar și de broderie și împletit pentru copii, în special pentru fetițe”, a declarat Marina Stăvilă.

Activitatea din acest an a avut și un scop nobil. Participanții la atelier au fost îndemnați să ofere sprijin financiar pentru a procura un cărucior pentru Iulian Ciobanu, membru al echipei paralimpice canadiene, conațional de al nostru.

Menționăm că, totodată, moldovenii din 14 țări au primit mărțișoare cu dor de acasă în cadrul campaniei organizate al patrulea an consecutiv de Biroul Relații cu Diaspora (BRD). De asemenea, moldovenii au primit costume naționale, cărți pentru copii, reviste despre Republica Moldova, hărți și calendare.

De la lansarea campaniei „Mărțișor cu dor de acasă”, și până în prezent, BRD a expediat în diaspora peste 14 mii de mărțișoare.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam