Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Ianuarie 2016 | 10:00
Moldovenii din Canada păstrează aprins „Focul din Vatră” (FOTO)
Comunitatea moldovenească din Canada a participat la prima ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Focul din Vatră”. Acest festival organizat la Ottawa a fost o continuitate a evenimentelor lansate cu succes în anul precedent în scopul organizării în comun a unor acţiuni culturale de amploare dedicate comunităţilor vorbitoare de limba română din Canada.
Prima ediție a Festivalului „Focul din Vatră” s-a bucurat de o prezență numeroasă din rândul diasporei moldovenești din Canada. În premieră, programul evenimentului a fost organizat cu contribuția comună a comunităților moldovenești din orașele Ottawa, Gatineau, Montreal și Toronto, programul Festivalului cuprinzând evoluții artistice pregătite de asociațiile „Comunitatea Moldovenilor din Ottawa și Gatineau (AMOG)”, „Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ)” (Montreal), „Koolture Tricolore” (Montreal) și „Moldova-Canada Link” (Toronto).
 

În cuvântul său de salut adresat participanților la Festival, Ambasadorul Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi, și-a felicitat conaționalii cu succesele înregistrate pe parcursul anului 2015 în planul consolidării organizatorice a diasporei, prin organizarea primei asociații a moldovenilor din Regiunea Capitalei Naționale („Asociația Moldovenilor din Ottawa și Gatineau”) . De asemenea, oficialul a subliniat contribuția esențială a diasporei la organizarea unor evenimente majore de promovare a culturii moldovenești în Canada, cum ar fi primul turneu nord-american al celebrului compozitor Eugen Doga și cunoscutului naist moldovean Vasile Iovu, a sărbătorii „La Moldova Toamnele”, precum și la reprezentarea Republicii Moldova în diverse expoziții și concursuri organizate la Ottawa.
 

La Festival a participat și Ambasadoarea României în Canada, Maria Ligor, precum și colectivele artistice ale comunității românești din Canada.
Echipele asociațiilor moldovenești  „Koolture Tricolore”, „Comunitatea Moldovenilor din Quebec”, „Asociația Moldovenilor din Ottawa și Gatineau” și „Moldova-Canada Link” au venit cu urături, mesaje de felicitare și programe artistice dedicate frumoaselor obiceiuri de iarnă.

Actrița de teatru de marionete și de film originară din Republica Moldova, Aliona Munteanu, stabilită în Montreal, a prezentat în cadrul Festivalului un spectacol de păpuși pentru copii, reușind să genereze sentimente de bucurie și să le capteze atenția.
 

În paralel cu prestațiile artistice dedicate tradițiilor de iarnă, în cadrul Festivalului au fost organizate două expoziții de pictură de autor, dedicate desenelor în vin realizate de jurnalistul moldovean Vasile Botnaru și pictorului moldovean stabilit în Canada, Vasile Moșanu.

O atmosferă de sărbătoare a fost creată și de orchestra de muzică populară „Virtuozii din Montreal”, condusă de Maestrul în artă Nicolae Mărgineanu. Din program a făcut parte și proiecția filmului documentar „De Anul Nou – Datini din Moldova”, autor Luminița Dumbrăveanu.

Toți participanții au fost serviți cu gustări tradiționale moldovenești oferite de Ambasada Republicii Moldova și cu vin fiert în stil tradițional pregătit cu contribuția comunității moldovenești din Montreal.

Datorită succesului evenimentului, Ambasada Republicii Moldova la Ottawa își propune să dea un caracter anual Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Focul din Vatră”.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam