Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Iulie 2018 | 14:34
Moldovenii din diasporă – solidari cu victimele incendiilor din Grecia
Cetăţenii Republicii Moldova s-au solidarizat cu victimele incendiilor din Grecia. Conaţionalii noştri colectează ajutoare atât financiare, cât şi materiale pentru a ajuta persoanele care au avut de suferit în urma incendiilor de vegetaţie din apropierea Atenei. Despre acest lucru a declarat pentru Radio Moldova Actualităţi conaţionala noastră stabilită de peste 20 de ani în Grecia, Vera Mardari.
Potrivit ei, moldovenii au deschis mai mult conturi bancare pentru a aduna resurse financiare, dar și au organizat campanii de colectare a hranei, îmbrăcămintei sau alte lucruri utile.
„Ceea ce se întâmplă acum în Grecia e o tragedia foarte mare. Locuim la circa 40 de km de zona afectată de incendii. Situația e dramatică, lumea e foarte revoltată. Până acum, oficialii au anunțat că 80 de persoane și-au pierdut viața. Însă foarte mulți sunt în căutare. Foarte mulți, pentru a se apăra au sărit în mare, care era prin apropiere. Încă se fac căutări, lumea se implică, chiar și moldoveni noștri ajută cu ce pot. Sunt deschise conturi pentru a dona bani. Lumea acordă ajutorare în formă de hrană, îmbrăcăminte, apă oamenilor care au rămas fără casă. Oamenii din zona afectată s-au refugiat pe la rude, acolo a ars tot, case, mașini, tot, tot ce aveau oamenii. Zi și noapte, toate organele de forță continuă căutările pentru  găsi persoanele dispărute, în rândul nostru de moldoveni nu s-a auzit ca cineva să aibă de pătimit”, a menționat moldoveanca stabilită în Grecia, Vera Mardari.

Amintim că premierul Pavel Filip, a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să monitorizeze situația incendiilor devastatoare din Grecia și să informeze cetățenii noștri precum și să le ofere ajutor moldovenilor ale căror documente de identitate au fost arse.

În Grecia, bilanţul victimelor incendiului devastator de lângă Atena a ajuns la 81 de morţi şi aproape 200 de răniţi. Alte câteva zeci de persoane sunt încă date dispărute. În ţară este doliu naţional, iar echipele de salvare continuă să caute supravieţuitori în cele trei mici localităţi de la periferia Atenei, arse aproape în întregime.

Autorităţile elene îşi coordonează eforturile pentru a veni în ajutorul sinistraţilor, dar au primit şi sprijin internaţional. Între timp, o anchetă este în desfăşurare, întrucât există suspiciunea că focul a fost declanşat intenţionat. Poliţia a arestat până acum cinci persoane, suspectate că ar fi implicate în aceste incendii.
 
 
 

Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam