Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Iunie 2014 | 13:01
Moldovenii din diasporă susţin campania „EU aduc Europa acasă”
Peste şase mii de moldoveni din străinătate au răspuns apelului lansat în diasporă de către premierul Iurie Leancă de a se alătura campaniei de susţinere a integrării europene a Republicii Moldova „EU aduc Europa acasă”.
Potrivit Biroului  Pentru Relaţii cu Diaspora, până în prezent, membrii diasporei au format 13 grupuri, cu cel puțin 50 de membri, în orașele Atena, Montreal, Parma, Padova, Veneția, Vilnius, Cascais, București, Barreiro, Torino, Roma, Paris și Bologna. Membrii grupurilor vor avea întruniri de planificare a acțiunilor locale, convorbiri cu autorități din Moldova, vor negocia cu autoritățile locale pentru a implementa acțiuni de susținere a Republicii Moldova. De asemenea, Grupurile vor contribui la desfășurarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova, organizate în premieră în perioada 28-30 august 2014.

În același timp, moldovenii din străinătate vor participa la evenimente culturale organizate de către Guvernul Republicii Moldova în diasporă, în perioada iunie-iulie 2014, cu ocazia semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Evenimentele vor fi structurate sub forma unui turneu al artiștilor autohtoni și sunt parte a campaniei „EU aduc Europa acasă!”, lansată pe 27 mai, de către prim-ministrul Iurie Leancă. Turneele vor fi organizate de către asociațiile de moldoveni din străinătate în țări precum Grecia (Atena), Portugalia (Lisabona) și Italia (Bologna, Torino, Veneția, Padova, Roma). În cadrul campaniei vor evolua artiştii: Doina Sulac, Anatol Mîrzenco, Anișoara Puică, Ion Rață și Mihai Budurin.

De asemenea, cetățenii moldoveni de peste hotare sunt invitați să marcheze semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie, organizând flashmob-uri în orașele lor de reședință. Până în prezent au fost organizate astfel de acțiuni în Canada, Grecia, Portugalia şi Italia.

Esența campaniei de promovare a integrării europene a Republicii Moldova ”EU aduc Europa acasă!” este de a mobiliza membrii diasporei  în procesul de promovare a integrării europene a Republicii Moldova, atât în interiorul țării, cât și în ţările în care se află ei în prezent.

Amintim că pe site-ul www.europa-acasa.md, principalul instrument de comunicare al campaniei, cetățenii moldoveni din diasporă au posibilitatea de a scrie scrisori în Moldova, în baza propriei experiențe, despre Europa, celor care deocamdată sunt sceptici în privința beneficiilor aderării la EU.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam