Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Februarie 2014 | 17:15
Moldovenii din Franţa susţin Euromaidanul
Diaspora moldovenilor din Paris a luat parte, ieri, 23 februarie, la o manifestaţie publică în susţinerea Euromaidanului din Kiev. În final, a fost adoptată o declaraţie de sprijin a parcursului pro-european şi de democratizare a Ucrainei.
„Câteva sute de persoane au răspuns la apelul organizatorilor și au venit la miting cu drapele ale Ucrainei și ale Uniunii Europene. Deosebit de impresionantă a fost prezența la manifestație a drapelelor mai multor foste republici ale URSS, precum Belarus, Georgia, Republica Moldova, Lituania. La manifestație, au fost arborate și drapele ale unor țări membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Suedia, Franța și România”, a menționat pentru trm.md, Dorin Dușciac, Președintele Asociației Doctorilor și Doctoranzilor basarabeni din Franța.

Potrivit organizatorilor, manifestația din Paris a fost dovada unui gest de solidaritate, pe care persoanele de diferite naționalități l-au manifestat în susținerea parcursului pro-european al Ucrainei.

Manifestația a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor violențelor de la Kiev. A fost dată citirii întreaga listă a persoanelor căzute în luptele de stradă. Au urmat discursuri, pronunțate de către reprezentanții comunității ucrainenilor din Franța, precum și susținători ai parcursului european al Ucrainei de alte origini.

Și Dorin Dușciac, membru al diasporei moldovenilor din Franța, a ținut un discurs în cadrul evenimentului prin care a subliniat că Republica Moldova e solidară cu Ucraina.

„Țara noastră a parafat, la Vilnius, două Acorduri, în noiembrie 2013, dar noi, din fericire, nu am avut astfel de confruntări. Evenimentele de la Kiev sunt o lecție pentru liderii politici care trădează interesele poporului. În Ucraina locuiesc câteva sute de mii de conaționali de-ai noștri. Ei, cu siguranță, se vor simți mai bine într-o țară care se va apropia de Uniunea Europeană”, a declarat Dorin Dușciac.

Evenimentul s-a sfârșit prin intonarea imnului de stat al Ucrainei. Participanții la întrunire au adoptat o declarație prin care au condamnat vehement abuzurile fostului președinte Viktor Ianukovici și au cerut ca astfel de acte de violență să nu se mai repete niciodată.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam