Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Aprilie 2016 | 15:42
Moldovenii din Germania, invitaţi la un seminar de informare
Migranţii moldoveni stabiliţi în Germania sunt invitaţi să participe la cea de-a treia ediţie a seminarului „To stay or to return”. Evenimentul dedicat studenţilor, absolvenţilor şi profesioniştilor originari din Republica Moldova îşi va desfăşura lucrările în perioada 8-10 aprilie, în oraşul Bonn.
Solicitată de TRM, jurnalista Luminița Alexăndreanu a menționat că în cadrul seminarului invitații vor afla răspunsuri la mai multe subiecte de interes precum: factorii care ar trebui să fie luați în considerare de migranții moldoveni care revin acasă, ce ajutor pot obține, care sunt condițiile de muncă în Germania, precum și detalii cu privire la Programul Guvernului german, care are drept scop integrarea experților în activități de cooperare pentru dezvoltare în țările lor de origine.

Manager de Program, Laura Cioclea, a declarat că în anii anteriori au fost organizate alte două activități informative pentru diaspora din Germania.

Organizatorul seminarului „To stay or to return” este Centrul pentru Migrație și Dezvoltare (CIM).

În Republica Moldova, CIM își desfășoară activitatea din anul 2011, iar în această perioadă, de suport în procesul de revenire au beneficiat 16 persoane înalt calificate.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam