Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Ianuarie 2014 | 09:29
Moldovenii din Grecia ar putea şofa convertind permisele de conducere moldoveneşti
Moldovenii stabiliţi în Grecia nu ar mai trebui să facă şcoală de şoferie, ci ar putea doar să convertească permisul de conducere obţinut în Republica Moldova pe unul din Republica Elenă. În acest sens Guvernul a decis iniţierea negocierilor cu Atena.
Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a subliniat că aceasta va asigura cetăţenilor moldoveni libera circulaţie în traficul internaţional şi va facilita încheierea contractelor de muncă.

Necesitatea elaborării Acordului privind conversiunea permiselor de conducere între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Elene este dictată de multiplele solicitări ale cetăţenilor ţării noastre aflaţi în Grecia.

Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat efectuarea de comun acord cu Ministerul de Externe a unei analize privind conversiunea permiselor de conducere cu ţările Uniunii Europene, unde avem comunităţi numeroase de moldoveni.

Primul Acord privind conversiunea permiselor de conducere a fost semnat cu Italia. Până în prezent, ţara noastră a inițiat negocieri privind conversiunea carnetelor auto cu Spania, Franţa și România. Totodată, sunt în proces de pregătire astfel de proceduri cu Guvernele Bulgariei, Greciei, Marii Britanii, Irlandei şi Cehiei.

Din anul 2007 peste 22 mii carnete de şofer ale cetățenilor Republicii Moldova şi peste 24 de permise ale cetăţenilor Italiei au fost schimbate în baza acestui Acord.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam