Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Februarie 2014 | 14:35
Moldovenii din Irlanda şi Australia pot beneficia de asistenţa consulară onorifică
Reţeaua consulară onorifică a Republicii Moldova a fost extinsă în 14 ţări, conform datelor publicate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În lista noilor consulate se regăsesc şi state în care ţara noastră nu are Ambasadă sau un serviciu consular de carieră, ci doar misiuni acreditate prin cumul.
Astfel, moldovenii aflaţi în Irlanda și Australia vor putea beneficia, în premieră, de asistența Consulatului Onorific cu sediul la Dublin și Melbourne.

În lista noii rețele consulare onorifice moldovenești sunt incluse consulatele onorifice din Canada (Ontario), Rusia (Soci), Spania (Barcelona), Turcia (Aydin și Bursa), Estonia (Tallinn), Israel (Ierusalim), Lituania (Klaipeda), Macedonia (Skopje), Nigeria (Ibadan), Slovacia (Bratislava și Kosice), SUA (Miami și New York), Portugalia.

A fost stopată activitatea Consulatului onorific al Republicii Moldova în Liban, Bangladesh și Kyrgyzstan.

Persoanele interesate de a se adresa la Consulatele Onorifice moldovenești urmează să țină cont de particularitățile funcțiilor unui Consulat Onorific moldovenesc. Astfel, conform legislației moldovenești Consulatul Onorific:

- asigură informarea cetăţenilor Republicii Moldova, despre procedura de prestare a serviciilor consulare în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi, în caz de necesitate, precum şi cu acceptul misiunilor diplomatice sau consulare ale Republicii Moldova din ţara de reşedinţă sau cea desemnată, acumulează dosare pentru acţiuni consulare concrete, care ulterior vor fi expediate misiunii respective spre perfectare;

- acordă asistenţa în cazurile de arest, încarcerare, extrădare, repatriere, evacuare sau deces a cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul circumscripţiei consulare;

- acordă protecţie cetăţenilor Republicii Moldova, domiciliaţi permanent sau aflaţi temporar în circumscripţia consulară;

- eliberează cetățenilor informaţii, cereri şi chestionare necesare şi aduce la cunoştinţa lor procedurile de perfectare a paşapoartelor, titlurilor de călătorie, vizelor şi altor documente în numele misiunii diplomatice şi oficiului consular, acreditate în statul de reşedinţă; acordă asistenţă corespunzătoare pentru completarea corectă a actelor; asigură transmiterea actelor la adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare competente, recepţionează şi eliberează documentele perfectate;

- acordă asistenţă navelor şi aeronavelor moldoveneşti, inclusiv mijloacele de transport auto, care au nevoie de ajutor (naufragiu, accidente etc.);

- protejează în statul de reşedinţă drepturile şi interesele cetăţenilor moldoveni, persoanelor fizice şi juridice din Moldova, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi în limitele admise de legislaţia statului de reşedinţă şi de dreptul internaţional.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam