Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Martie 2016 | 16:25
Moldovenii din Italia, informaţi despre drepturile şi garanţiile oferite de legislaţia italiană
Circa 40 de persoane, în mare parte cetăţeni ai Republicii Moldova, au participat la întrunirea de informare din Italia, organizată cu genericul „Eu cunosc drepturile mele”. Iniţiativa a fost lansată de Asociaţia ,,A casa”, sub patronajul Ambasadei Republicii Moldova la Roma şi are drept scop familiarizarea cetăţenilor moldoveni cu drepturile şi garanţiile oferite de legislaţia italiană.
Consilierul Ambasadei, Tudor Vasilica, prezent la eveniment, s-a referit la importanța inițiativei, încurajând asociațiile prezente să organizeze în continuare astfel de campanii de informare. De asemenea, oficialul i-a informat pe cei prezenți despre acțiunile Ambasadei în vederea promovării semnării unui acord bilateral în domeniul protecției sociale.

Potrivit Ambasadei Moldovei în Italia, în cadrul evenimentului au fost discutate în special drepturile lucrătorilor casnici și ale asistenților familiali, iar specialiștii în domeniu au oferit participanților informații ample în domeniul fiscal, social și asistențial.

Președinta Asociației „A casa”, Galia Sava, i-a informat pe cei prezenți despre modificările legislației italiene în domeniul fiscal. De asemenea, cei prezenți au fost informați cu privire la depunerea declarațiilor de venituri și posibilitățile de a beneficia de indemnizații și alte facilități din partea statului italian.

Expertul în domeniul muncii, Alessandro Latini, a prezentat informații cu privire la sistemul de pensionare italian, importanța achitării corecte a contribuțiilor sociale de către angajator pentru asigurarea dreptului la pensie.

Ludmila Posilețcaia, reprezentanta Asociației „Rete Sicurezza Attiva”, a făcut o prezentare a proiectului „Valiza de salvare”, program ce vizează acordarea asistenței femeilor care sunt victime ale violenței în familie.

O reuniune similară va avea loc la Milano, în luna aprilie.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam