Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Februarie 2016 | 12:00
Moldovenii din Marea Britanie vor organiza cea de-a doua ediţie a „Mărţishop-ului”
Asociaţia Moldovenilor din Marea Britanie (AMMB), în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, vor organiza pe 6 martie cea de-a doua ediţie a evenimentului „Mărţishop”.
Solicitați de TRM.MD, organizatorii au menționat că evenimentul își propune să reunească moldoveni stabiliți cu traiul în Anglia, ce vor avea posibilitatea să sărbătorească venirea primăverii conform tradițiilor de acasă. Participanții la eveniment vor fi întâmpinați cu câte un mărțișor, iar de la târg nu vor lipsi plăcinte și vinul moldovenesc. Oaspeții vor avea parte și de o surpriză muzicală pregătită de Tatiana Miron și DJ Ruslan Graur.

Invitații vor avea ocazia să admire lucrările executate manual de elevii de la Şcoala specială internat pentru copii hipoacuzici satul Hârbovăț, raionul Călărași, iar banii colectați în urma vânzării a 50 de lucrări vor fi donați instituției.

„Motivația AMMB de a organiza astfel de evenimente vine de la moldovenii, care deși au plecat cu ani în urmă din Moldova, nu renunță la simbolurile ce îi leagă de casă. Mărțișorul e o tradiție frumoasă ce anunță nu doar venirea primăverii, dar și renașterea naturii. Prima ediție a „Mărțishopului ”a strâns mult mai multă lume decât ne-am așteptat, iar în acest an așteptăm să revedem și mai mulți participanți ce ne-au cunoscut la evenimentele precedente”, a declarat Alex Racoviță, președinte al Asociației Moldovenilor în Marea Britanie.

Fiecare eveniment organizat de Asociație are un scop caritabil, ales de către echipa comitetului, la recomandarea membrilor reîntorși în Moldova.
 

„Solidaritatea moldovenilor de aici ne inspiră, iar dorința de a contribui la un viitor mai frumos pentru Moldova se conturează tot mai mult și crește cu fiecare membru și cu fiecare donație. Din păcate, instituțiile din afara Chișinăului se află mai puțin în vizorul publicului sau al potențialilor sponsori. Ne bucurăm mult că am găsit o cale de a îi susține pe acești copii talentați și extrem de dragi nouă. La moment, 65 elevi frecventează internatul  din Hârbovăț și absolut toți s-au implicat în acest proiect ce l-am demarat la începutul lunii februarie”, a adăugat Alex Racoviță.

Amintim că  AMMB a fost înființată în 2007, iar printre cele mai importante evenimente organizate se numără Charity Football Challenge (CFC), „Colindăm și Donăm” și„ Mărțishop”.  De asemenea, Asociația este partenerul proiectelor www.stagii.gov.md, „MentorMe” și Gala Studenților.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam