Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Martie 2016 | 11:23
Moldovenii din Olanda au încins hore la o şezătoare dedicată Mărţişorului
Păstrarea valorilor naţionale peste hotarele ţării a fost unul dintre motivele care i-au făcut pe cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în Olanda să se întrunească la început de primăvară pentru a sărbători Mărţişorul.
Astfel, cu această ocazie, grupul de inițiativă „Noroc Olanda” și Ambasada Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos au organizat la Amsterdam o șezătoare, la care au participat peste 70 de invitați.

Evenimentul a fost deschis de către ambasadorul Republicii Moldova în Olanda, Emilian Brenici, care a subliniat importanța tradițiilor și păstrarea valorilor naționale peste hotarele țării.


 
Într-adevăr, „valorile naționale sunt unul dintre focarele evenimentului”, a subliniat la deschidere Dorina Baltag, inițiatoare a grupului „Noroc Olanda”.

„Nu întâmplător evenimentul a fost numit șezătoare, căci potrivit celor care au participat la eveniment, acesta a avut loc conform celor mai frumoase tradiții moldovenești. Cu toții, deși doar pentru o seară, am simțit spiritul și confortul de acasă”, a remarcat Irina Zuza, studentă la Universitatea din Mastricht.

Dorina Baltag a menționat pentru TRM.MD că membrii echipei „Noroc Olanda” au reușit să-și impresioneze oaspeții prin iile pe care le-au purtat, dar și prin horele dansate alături de participanți. Iar în centrul atenției au fost desigur cele 70 de mărțișoare confecționate de către fetele din echipa „Noroc Olanda”.

Participanții au rămas plăcut surprinși de mărțișoarele primite. „Am avut ocazia să oferim în dar vecinilor câte un mărțișor și astfel să împărtășim tradițiile moldovenești”, povestește Viorica Oselschi, moldoveancă stabilită în orașul Haarlem.
 

 
Bucatele naționale au fost nelipsite la șezătoarea moldovenilor din Amsterdam, iar interpretul Chriss Jeff a fost cel care a încins atmosfera.

Programul șezătorii a inclus și un recital de versuri din partea copiilor conaționalilor noștri stabiliți în Regatul Țărilor de Jos. Ei au încântat publicul cu poezii despre primăvară și mărțișor.

Menționăm că sărbătoarea Mărțișorului este sărbătorită pentru a treia oară de comunitatea de moldovenilor din Olanda.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam