Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Ianuarie 2015 | 10:38
Moldovenii din Padova s-au delectat cu un concert dedicat sărbătorilor de iarnă (FOTO)
Peste 300 de moldoveni stabiliţi în Italia, după ce au marcat sărbătorile de iarnă în sânul familiei, s-au întrunit în cadrul unei ample manifestări a conaţionalilor din Padova . Concertul dedicat sărbătorilor de iarnă „Am venit să colindăm” a devenit deja o tradiţie pentru conaţionalii noştri, un prilej de a perpetua datinile, tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti.

„Ne-au bucurat cu un colind și un recital de poezii copiii de la biserica ortodoxă din Padova, conducător artistic Cristina Blănaru și Lucia Păduraru. Acest moment a fost unul dintre cele mai frumoase, căci copilașii cei mai micuți s-au pregătit din timp, au recitat și cântat cu entuziasm colindele și poeziile de Crăciun, aducând un zâmbet și o fericire imensă celor din sală”, a menționat Nicolae Dumbrăvanu pentru trm.md.
 

Publicul a mai fost delectat cu câteva colinde interpretate de corul bisericii ortodoxe moldovenești din orașul Padova și un grup de colindători, precum și urăturile ce creau atmosfera satelor moldovenești.
 

Cu un program artistic au evoluat interpreții: Martin Victoria, Chirinciuc Angela, Ursu Alexandru, Oglindă Eugen, Gliga Ana, Blajinu Mădălina, Sîngureanu Nicolae și ansamblul de dans „Moldovița”, coreograf Cristina Diminescu.
 

La sfârșitul concertului parohul bisericii, părintele Vasile Șestovschi a mulțumit tuturor celor prezenți, tuturor celor care au contribuit la această frumoasă sărbătoare, și în special: vicepreședintelui asociației „Moldavi nel Veneto”, Leonard Macari, și reprezentantului moldovenilor la primăria orașului Padova , Nicolae Dumbrăvanu, pentru aportul la buna organizare și desfășurare a evenimentului.
 

„Am avut parte  de o seara frumoasă cu tradiționalele colinde și urături, care sunt elementele cele mai frumoase ale sărbătorilor de iarnă. Sperăm că ele vor putea să arate tinerelor generații care cresc departe de Moldova tradițiile, obiceiurile și cultura Republicii Moldova, înrădăcinând în sufletele lor aceste lucruri frumoase”, a împărtășit părintele Vasile.
 

Spre finalul concertului conaţionalii noştri au fost informaţi despre desfășurarea programului „DOR 2014”, iar copiii migranților de la Padova care au participat la acest proiect au împărtășit din experiența lor.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam