Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Iunie 2014 | 12:15
Moldovenii din străinătate se pot înregistra în prealabil pentru alegeri
Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate se pot înregistra în prealabil online pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. În acest scop, Comisia Electorală Centrală (CEC), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD), a lansat joi aplicaţia online pe www.alegator.md.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cetățenii moldoveni din străinătate sunt invitați să completeze la rubrica ”Înregistrare prealabilă”, pe pagina www.alegator.md formularul de înregistrare şi declarația electronică, prin care își exprimă voința de a participa la alegeri și că se află peste hotarele țării. Ulterior, alegătorul va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular. Astfel, cu cât cetățenii de peste hotare vor fi mai activi în procesul de înregistrare, cu atât urna de votare poate ajunge mai aproape de ei.

Înregistrarea prealabilă a moldovenilor din străinătate va permite stabilirea concentrațiilor majore de alegători în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare. Pentru a aduce mai multă claritate şi corectitudine în listele electorale, cetățenii de peste hotare vor fi automat radiaţi din lista de bază după locul de trai din Moldova. Aceasta radiere temporară va fi valabilă doar pentru alegerile parlamentare din anul curent.

Perioada de înregistrare prealabilă va începe odată cu lansarea aplicaţiei și se va încheia cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor.

BRD și MAEIE vor facilita diseminarea informației în diasporă despre posibilitatea de înregistrare prealabilă online a moldovenilor din străinătate. În același timp, MAEIE este responsabil de întocmirea listelor electorale înainte de alegeri și deschiderea birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în țările unde există misiuni diplomatice și consulare ale Republicii Moldova.

După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni înregistrați în prealabil în străinătate va fi transmisă de către CEC Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare în afara misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.
Informaţia despre statele şi localităţile unde vor fi înfiinţate secţii de votare în străinătate, altele decât cele de pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, se va aduce la cunoştinţa publică îndată după determinarea acestora de către Guvern.

Regulamentul privind înregistrarea prealabilă a cetățenilor moldoveni cu drept de vot aflați în străinătate, aici: http://www.cec.md/index.php?pag=legislatie&ids=hotarire&id=7562&start=20&l       
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam