Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Ianuarie 2014 | 11:08
Moldovenii din străinătate vor primi din partea Guvernului peste 3.600 de cărţi în limba română
Cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în străinătate vor primi, pentru prima dată, de la Guvern, peste 3.600 de cărţi în limba română. Biroul pentru relaţii cu diaspora a început expedierea unui lot de cărţi şi manuale în limba română în 15 ţări, în care locuiesc originari din Republica Moldova.
Distribuția cărților şi manualelor de limba română pentru copiii de vârstă școlară se va face de către 32 de asociații de moldoveni din Canada, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Kazahstan, Lituania, Luxembourg, Portugalia, Rusia, Spania, SUA, Norvegia, Franța și Ucraina.

„Cărțile și manualele sunt oferite la solicitarea membrilor diasporei care organizează cursuri de limba română pentru copii și activități educativ-didactice în cadrul asociațiilor. Prin procurarea acestui  lot masiv de cărți contribuim la menținerea unui interes față de limba maternă mai ales în rândul copiilor care au plecat de mici în străinătate cu părinții lor sau chiar s-au născut acolo, interes care este esențial pentru păstrarea legăturii cu țara de origine - Republica Moldova”, a  afirmat Victor Lutenco, șeful BRD.

Potrivit unui comunicat de presă, BRD a pregătit câte un set de cărți pentru fiecare asociație, compus din 115 titluri, între care „Abecedarul preșcolarului” de Grigore Vieru, „Enciclopedia P. Guitz” de Lică Sainciuc, „Povești” de Ion Creangă, „Frunze de dor” de Ion Druță, „Poezii” de Mihai Eminescu, „Opera poetică” de George Coșbuc, colecția Adevărul „100 de cărți pe care să le ai în bibliotecă”, precum și manuale de limba română, ghiduri. La completarea lotului au contribuit cu donații de carte editura Cartier și Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM). În total, cetățenii Republicii Moldova din diasporă vor primi peste 3.600 de cărți.

BRD este o instituție din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. Misiunea Biroului este de a dezvolta legăturile dintre diaspora moldovenească şi ţara de origine, în scopul consolidării capacităților, dezvoltării durabile a ţării, asigurării unei guvernări participative şi transparente şi a cooperării.


 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam