Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Octombrie 2014 | 13:51
Moldovenii din Toscana, consultaţi de medici din Moldova
Cetăţenii moldoveni din regiunea Toscana, Italia, vor avea posibilitatea să fie consultaţi gratuit de un grup de zece medici din Republica Moldova, în perioada 24-25 octombrie.
Acțiunea are loc în cadrul proiectului social pentru protecţia sănătăţii migranţilor din Italia "Sănătatea ta — viitorul tău", inițiat de Asociaţia culturală ”Fraternita Mondiale”din orașul Florenţa, Italia, Biroul de Relații cu Diaspora (BRD) și o clinică din Chișinău.

Pacienții vor putea verifica starea sănătăţii la următorii medici: terapeut, cardiolog, ginecolog, urolog, dermatolog, neurolog, oftalmolog, psiholog, imagist (cu examinare ultrasonografică), dar şi efectua teste şi analize de laborator.

Pentru aceasta, ei se vor înregistra din timp, după ce vor completa o anchetă. După procesarea anchetelor, aceștia vor fi anunțați despre data și ora la care au fost programați pentru examenul medical.

”Migranții sunt primele persoane care se expun riscului de a se îmbolnăvi. Dialogul cu ei va permite să identificăm factorii de risc ai stării de sănătate, să propunem soluții cu scop de profilaxie și menținere cât mai mult posibil, la un nivel acceptabil stării lor de sănătate”, a menționat Valeriu Oglindă, directorul clinicii ”Sancos”.

Centrul medical mobil va fi organizat la sediul Asociaţiei ”Fraternita Mondiale” din Florenţa, str. Generale Carlo Alberto,15, cu scopul de a sprijini migranţii în dificultate și pentru a preveni situaţiile critice de sănătate.

Potrivit BRD, sâmbătă, 25 octombrie, reprezentanți ai Consulatului General al Republicii Moldova de la Milano vor presta servicii consulare în cadrul evenimentului, între orele 08.30 - 13.00. Iar, pe 26 octombrie, la sfârșitul proiectului, va fi organizat un concert artistic cu participarea formației „Catharsis”.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam