Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Decembrie 2014 | 15:37
Moldovenii şi românii din Cehia s-au întrunit la Serata de Crăciun
Cetăţenii moldoveni şi români stabiliţi în Republica Cehă au participat la tradiţionala Serată de Crăciun, desfăşurată la Palatul Morzin din Praga. La eveniment au participat peste 150 de persoane originare de pe ambele maluri ale Prutului, informează Ambasada Republicii Moldova în Cehia.
La manifestarea organizată pentru a treia oară de Asociația Românilor și Comunitatea Moldovenilor, cu sprijinul Ambasadelor Republicii Moldova și României în Cehia, au luat parte și diplomați, politicieni, precum și oameni de cultură cehi.

În debutul seratei, ambasadorii Daniela Gîtman și Ștefan Gorda au făcut bilanțul anului diplomatic 2014, remarcând în mod deosebit liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, semnarea Acordului de Asociere cu UE. Oficialii au amintit și despre vizitele președintelui Milos Zeman și a altor înalți demnitari cehi în Moldova și România, vizita președintelui Nicolae Timofti la Praga, darea în exploatare a gazoductului Iași-Ungheni, precum și succesele cooperării trilaterale moldo-ceho-române pe plan parlamentar.

Șefii celor două misiuni diplomatice au adresat calde felicitări cu prilejul sărbătorilor care se apropie și au mulțumit celor prezenți pentru spirit civic și implicare în activitățile comunității, dar și pentru participare conștientă la alegerile care au avut loc în această toamnă în Republica Moldova și în România.

Atmosfera deosebită a sărbătorilor de iarnă a fost adusă publicului prin evoluarea ansamblului „Kodrjanka” înfiinţat în anul 2012 de către un grup de tineri din comunitatea moldovenilor din Praga  care a interpretat melodii moldovenești, colinde, urături. A urmat, apoi,  o recepţie festivă cu vinuri moldovenești și specialităţi culinare româneşti.

În cadrul evenimentului au fost, de asemenea, înmânate diplome de merit celor mai buni sportivi moldoveni și români din cadrul comunității aflate în Cehia care au avut evoluții meritorii la fotbal, bowling, șah și tenis de masă.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam