Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Septembrie 2014 | 09:56
Moldovenii îndemnaţi să aplice la programul de mentorat global „MentorME”
Tinerii moldoveni care îşi planifică studiile peste hotare vor putea beneficia de ajutorul conaţionalilor săi care au trecut deja prin această experienţă, acesta este unul dintre obiective programului „MentorME” lansat la Chişinău.
Programul are misiunea de a conecta mentori – persoane stabilite peste hotarele Republicii Moldova cu liceeni care aspiră să-și facă studiile în străinătate sau studenți, originari din Republica Moldova, care învață peste hotare și au nevoie de asistență. Proiectul încurajează cooperarea în cadrul comunității întru susținere reciprocă, astfel încât transferul de cunoștințe între generații să fie facilitat.

„Programul „MentorME” este într-adevăr bun şi este absolut necesar. Cunoaştem iniţiativa conaţionalilor noştri, studenţi în instituţiile din România, tineri care la începutul fiecărui ciclu ajutau celorlalți să se adapteze, să îşi găsească mai uşor un loc la cămin ş.a. Asta mi se pare o continuare a acelui program, o extindere a lui la nivel global. Nu înseamnă că noi favorizăm plecarea tinerilor noştri peste hotare. Noi am vrea foarte mult să rămâneţi aici, să utilizaţi cunoştinţele aici, dar în condiţiile în care avem libertatea de a alege şi daţi prioritate studiilor peste hotare, mi-ar plăcea să vă simţiţi cât se poate de comod acolo. Astfel vă veți putea concentra pe studii şi noua experiență” a declarat Victor Lutenco, şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora. Şeful BRD a venit cu imboldul că tinerii să utilizeze la maxim resursele care există, referindu-se la reţeaua de asociaţii de moldoveni care sunt stabiliţi peste hotare.

„E un program superb, dacă aş fi avut 17-18 ani ar fi visul meu să am un frate mai mare peste hotare care să mă ajute să mă integrez sau să mă ghideze la ce universităţi să aplic. Încercăm să-i ghidăm, căci sunt speriaţi şi li se pare ceva imposibil să ajungi în ţări ca Franţa, Marea Britanie la studii, însă nu e nimic dificil, tot de ce au ei nevoie – de puţin curaj” a menţionat pentru trm.md, Dumitru Vicol, stabilit în Franţa.În cadrul lansării programului, viitorii absolvenţii care îşi planifică să-și facă studiile peste hotare au avut posibilitatea să interacționeze direct cu mentorii programului, studenți și profesioniști din diferite țări ale lumii, pregătiți să răspundă la orice întrebare ce vizează depunerea dosarului, programul de învățământ, dar și aspectele practice ale instruirii în afara țării.„Avem peste 80 de mentori care vor ajuta liceenii din Moldova să aplice la studii de calitate peste hotare ţării, de asemenea, mentorii vor veni şi în ajutor concetăţenilor noşti stabiliţi peste hotare ca să îşi găsească o stagiere, un job, să se integreze în noua societate” a menţionat pentru trm.md, Dana Muntean, coordonatoarea programului „MentorME”.Potrivit organizatorilor, moldovenii, preponderent pledează pentru continuarea studiilor în ţări precum : SUA, Marea Britanie, Franţa, state care se bucură de imaginea de a oferi studii de calitate.

Ana Efros recent revenită din Letonia, absolventă a universităţii „Stockholm School of Economics” a împărtășit tinerilor prezenţi la eveniment din experienţa sa de studii în domeniul economiei, însă i-a îndemnat apoi să revină acasă.În prezent, „MentorME” are peste 80 de mentori din 15 țări.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam