Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Februarie 2014 | 17:06
Moldovenii reîntorşi din Rusia, susţinuţi să îşi găsească un loc de muncă
Persoanele care au restricţii migraţionale în Federaţia Rusă vor putea apela la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi structurilor ei teritoriale căreia îi revine rolul de a susţine la integrarea pe piaţa muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Indicaţii în acest sens au fost făcute de ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, în cadrul unei şedinţe de lucru cu şefii agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de muncă.
Valentina Buliga a solicitat tuturor agențiilor să ia legătura, în perioada următoare, cu agenții economici, în special cu cei care activează în sferele căutate de moldovenii reîntorși, domeniul construcțiilor și comerțului, pentru a identifica posturi vacante pe piața muncii de la noi.

Specialiștilor le-a fost recomandat să implementeze tehnici moderne de monitorizare pentru a soluționa fiecare solicitare parvenită din partea persoanelor aflate în căutarea unui serviciu.

Printre inițiativele propuse de minister se numără și crearea posibilităților ca moldovenii reîntorși să urmeze cursuri de instruire, în conformitate cu cerințele de pe piața muncii locale, iar o parte din cetățenii moldoveni care au interdicție de a activa pe teritoriul Federației Ruse ar putea fi angajați la muncă legal în Israel, conform unui acord semnat de Guvernele de la Chişinău şi Tel-Aviv.

Serviciul Federal de Migraţiune de la Moscova a anunţat recent că circa 21,5 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar alţi 288 mii au fost incluşi în grupul de risc.

Potrivit datelor, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-au adresat 644 de persoane revenite de peste hotare, dintre care 491 din Federația Rusă. Cei mai mulți au fost muncitori necalificați, montatori, electrogazosudori, tencuitori, tâmplari, zugravi, dulgheri, electricieni.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam