Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Noiembrie 2014 | 15:12
Moldovenii vor avea acces la prestările sociale portugheze
La Lisabona a avut loc prima reuniune a Comitetului Mixt privind implementarea Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Republica Portugheză, informează ambasada Republicii Moldova la Lisabona.
Reuniunea a avut ca obiectiv examinarea problemelor apărute în procesul de implementare a Acordului în domeniul securităţii sociale, aprobarea formularelor utilizate de instituţiile naţionale competente la instrumentarea cererilor pentru prestările sociale, soluţionarea deficienţilor în mecanismul de transfer în Republica Moldova a prestărilor sociale stabilite de către Centrul Naţional de Pensii al Republicii Portugheze.

Părţile au apreciat pozitiv rezultatele reuniunii şi au exprimat convingerea că disfuncţionalităţile existente vor fi soluţionate pozitiv în cel mai scurt timp, în particular, plata prestărilor sociale portugheze prin virament bancar pentru beneficiarii din Republica Moldova. Acest angajament asumat de partea portugheză a fost confirmat în Protocolul semnat la sfârşitul reuniunii.

Delegația moldovenească a fost compusă din reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei şi Casei Naţionale de Asigurări Sociale și a fost condusă de Maria Bortă, preşedintele CNAS. Partea portugheză a fost reprezentată de înalți funcționari ai Direcţiei Generale de Securitate Socială şi Institutului de Siguranţă Socială.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam