Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Iunie 2014 | 10:16
MOMID: Taxe mai mici pentru transferul remitenţelor
Extinderea parteneriatelor cu băncile din Republica Moldova pentru reducerea costurilor transferurilor din străinătate a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul şedinţei Comitetului Coordonator al Programului Global Comun „Integrarea migraţiei în strategiile naţionale de dezvoltare” (MOMID), prezidat de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD).
Programul este implementat de Republica Moldova împreună cu alte șapte state și presupune reflectarea cât se poate de completă a tuturor aspectelor ce țin de migrație în documentele strategice ale țărilor participante. Programul va fi implementat în perioada 2014-2017.

Programul actual susținut financiar de Agenția Elvețiană pentru Cooperare a fost posibil în urma implementării cu succes a fazei pilot în perioada 2012-2014. În cazul Republicii Moldova, aceasta s-a soldat cu lansarea unei noi instituții - Biroul pentru Relații cu Diaspora, numirea a 30 de vice-miniștri și vice-directori de agenții responsabili de subiecte ce țin de diasporă, dar și reflectarea aspectelor ce țin de diasporă și migrație în capitolele Programului de Guvernare și a Planului de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2014-2016. 

”Esența acestui proiect este de a ajuta instituțiile publice din Moldova, dar și partenerii noștri internaționali să înțeleagă și să facă pași concreți pentru ca diaspora, conaționalii noștri care se află acum peste hotare, să fie o preocupare permanentă a tuturor instituțiilor și să fie prezenți în toate strategiile și planurile de acțiuni, devenind între timp un model pentru alte state din toată lumea”, a declarat la ședință Victor Lutenco, șeful BRD.

La sfârșitul ședinței a fost aprobat Planul de acțiuni pentru anul. Astfel, pe parcursul anului vor fi organizate instruiri în domeniul migrației pentru funcționarii publici, vor fi dezvoltate sisteme de transfer al remitențelor prin intermediul Poștei Moldovei.

Instituțiile responsabile de aplicarea în practică a programului Global Comun „Integrarea migraţiei în strategiile naţionale de dezvoltare” sunt Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Organizația Internațională pentru Migrație, Moldova. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam