Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Mai 2014 | 14:10
Muzică populară pentru diaspora din Suedia
Moldovenii din Suedia au fost încântaţi de prestaţia Orchestrei Fraţilor Ştefăneţ şi a interpretei Geta Burlacu, în cadrul unui spectacol ce a avut loc recent la Stockholm, pe scena sălii Musikaliska. Concertul a fost parte a acţiunilor de promovare a turismului în Republica Moldova, a vinurilor produse în ţara noastră, precum şi de mediatizare a culturii şi tradiţiilor moldoveneşti.
Publicul, care a întrunit reprezentanți ai cercurilor de afaceri din Suedia, membri ai corpului diplomatic din Stockholm, precum și reprezentanți ai diasporei moldovenilor din Suedia, au audiat mai multe piese din folclorul și arta muzicală națională, printre care renumitele: „Lume – lume”, „Trandafir de la Moldova”, „Vai sărmana turturică”, „Bun e vinul ghiurghiuliu”, „O damigeană şi-un pahar”, „Ciocârlia”.

Un element simbolic important pe care l-a evidențiat acest eveniment cultural a ținut de turneul fără de vize prin Europa a artiștilor moldoveni și, respectiv, de mesajul privitor la năzuința Republicii Moldova de a se alipi la marea familie a popoarelor europene cu propria contribuție la diversitatea culturală și folclorică a bogatului continent.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Suediei, Republica Finlanda și Regatul Norvegiei, prestația artiștilor a fost urmată de o recepție la care s-au servit vinuri de producție autohtonă.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Moldova holiday”, implementat sub patronajul Ministerului Culturii cu sprijinul financiar USAID, MIEPO și al unor companii vinicole din țara noastră.

Ambasada Republicii Moldova din Suedia a contribuit la organizarea acestui eveniment artistic ce a constituit o premieră în istoria relațiilor bilaterale moldo-suedeze.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam