Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Martie 2016 | 15:15
Nanoarhitecturile Academiei de Ştiinţe a Moldovei, apreciate în Marea Britanie
O nouă elaborare de proporţii, realizată de echipa academicianul moldovean, Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), în colaborare cu parteneri din Germania, Marea Britanie şi Australia, a fost selectată de portalul londonez, Nanotechweb.org ca fiind, la scară globală, una dintre cele mai impresionante nanotehnologii ale lunii februarie.
Potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, savantul moldovean şi colegii săi au demonstrat o nouă modalitate de dirijare a proprietăţilor nitrurii de galiu prin variaţia direcţiei de creştere. Nanotehnologia propusă permite crearea de nanoarhitecturi semiconductoare tridimensionale ce emit lumină în diverse culori ale spectrului. Portalul londonez aduce exemple de arhitecturi nanostructurate hexagonale cu o suprafaţă specifică extrem de mare, precum şi de nanocreioane, ale căror ascuţiş, la excitarea cu electroni, emite lumină în toate culorile curcubeului.

Portalul a selectat, în a doua jumătate a lunii februarie, zece elaborări nanotehnologice la nivel global, aceste sunt realizate de specialiști din mai multe țări.

Potrivit AȘM, faptul că una din aceste zece elaborări aparţine savanţilor moldoveni este o promovare de excepţie a ştiinţei autohtone şi a imaginii ţării noastre în lume.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam