Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Aprilie 2014 | 13:10
Natalia Gherman: Colaborarea bilaterală cu Italia a ajuns la un nivel fără precedent
Aflată într-o vizită de lucru la Roma, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, s-a întâlnit cu reprezentanţii diasporei. Moldovenii stabiliţi în Italia s-au arătat interesaţi de viitorul Republicii Moldova şi starea lucrurilor în regiunea Transnistreană, se menţionează în ediţia de marţi, 29 aprilie, a publicaţiei „Actualitatea Magazin”.
Potrivit portalului românilor din Italia, șefa diplomației de la Chișinău a prezentat situația țării în parcursul integrării europene. „Italia este țara care ne-a sprijinit cel mai mult în parcursul european, datorită numărului elevat de moldoveni stabiliți aici, peste 200 mii conform statisticilor. Colaborarea bilaterală cu Italia a ajuns la un nivel foarte bun, fără precedent. Ambasada se angajează în promovarea Moldovei și menținerea relațiilor de cooperare, însă avem mare nevoie de susținerea voastră, a liderilor, care să explice comunității necesitatea participării persoanelor aflate peste hotare la integrarea europeană”, a declarat Natalia Gherman în discursul său.

Ministrul a mai spus că există deja foarte multe acorduri bilaterale între Italia și Moldova, dar va insista foarte mult în discuțiile cu oficialii italieni pentru negocierea acordului privind protecția socială, foarte util atât pentru cei care vor rămâne în Peninsulă, cât și pentru cei care se vor întoarce acasă.

În atenția ministrului Gherman se mai află și negocierea unei înțelegeri în ceea ce privește recunoașterea diplomelor și a calificărilor cetățenilor moldoveni. Cu regret, a constatat șefa diplomației de la Chișinău, că în urma acordului privind migrația forței de muncă, din cele 300 de persoane pregătite pentru a munci în Italia, niciuna nu a fost angajată.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam