Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Septembrie 2014 | 11:14
Natalia Gherman: Moldova intenţionează să depună o cerere de aderare la UE în 2015
Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat joi, în carul unei întâlniri cu diaspora moldovenească din statele New York şi New Jersey, că Republica Moldova intenţionează să depună o cerere de aderare la UE în 2015, relatează postul de radio Europa Liberă, în pagina electronică de sâmbătă, citat de Mediafax.
Vorbind despre relaţiile pe care Chişinăul le are cu Uniunea Europeană, şefa diplomaţiei moldoveneşti a declarat că de fiecare dată când discută cu oficialii UE cere ca Republica Moldova să fie tratată diferenţiat faţă de celelalte membre ale Parteneriatului Estic, atât în baza greşelilor, cât şi a reformelor pe care le implementează.

Din 2009, de când actuala guvernare se află la conducerea ţării, politica externă a Republicii Moldova nu a mai fost caracterizată de fluctuaţia între Est şi Vest, partenerii strategici ai Chişinăului fiind ţările din Uniunea Europeană, a afirmat ea.

Mai mult decât atât, Republica Moldova intenţionează să depună cerere de aderare la UE în 2015, a precizat ministrul moldovean.

La începutul lunii, liderul PLDM, Vlad Filat declara în cadrul unui miting la Chişinău că partidul său va „face din Republica Moldova membru cu drepturi depline al UE. În 2020, Republica Moldova va fi gata pentru a adera la UE”. La acelaşi miting, Gherman anunţa că a aderat la PLDM.

Întrebată joi, la întrevederea cu diaspora, de ce Republica Moldova mai face parte din Comunitatea Statelor Independente, vicepremierul a declarat că aceasta participă doar în cadrul instituţiilor economice şi umanitare ale acestei organizaţii. Chişinăul nu a participat niciodată la instituţiile politice şi de securitate.

În acelaşi timp, a menţionat ea, având în vedere criza din Ucraina, Republica Moldova este foarte vulnerabilă din cauza statutului de neutralitate pe care îl prevede Constituţia. Acest statut de neutralitate poate fi schimbat doar printr-un referendum naţional. Oricum, Republica Moldova trebuie să înveţe din experienţa ţărilor Baltice şi a celor din Europa Centrală şi de Sud-Est, a adăugat Gherman.

Întrebată despre relaţiile pe care le are Republica Moldova cu Federaţia Rusă, Natalia Gherman a declarat că guvernanţii anticipau că Rusia o să impună anumite sancţiuni Republicii Moldova, ca rezultat al semnării Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Nu s-au aşteptat, însă, ca Rusia să impună un embargou total produselor agricole moldoveneşti. Acum, a declarat ea, au loc eforturi diplomatice mai intense de a găsi pieţe de desfacere mai puţin tradiţionale pentru Republica Moldova, cum ar fi India sau ţările din Orientul Mijlociu.
 
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam