Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Iulie 2017 | 16:18
Natalia Ghilaşcu, jurnalista care cucereşte America
Realizează reportaje despre conaţionalii noştri care şi-au văzut visul împlinit departe de casă, în Statele Unite ale Americii (SUA). Acolo a cunoscut oameni ambiţioşi, oameni pentru care viaţa luată de la capăt a prins mai multă culoare, oameni care poartă ia cu mândrie şi care nu-şi uită rădăcinile. Vorbim despre jurnalista Natalia Ghilaşcu, revenită temporar în ţară. Despre oportunităţile pe care le are un migrat în America, despre şansele lui de a se afirma acolo, proiectele pe care le are în gând şi despre frumoasa poveste de dragoste pe care o trăieşte alături de soţul ei indian, aflaţi de la Natalia, protagonista emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni” de la postul public de televiziune, Moldova 1.
Drumul Nataliei în America a început pe neașteptate, spune ea. A câștigat o bursă la un program american, care i-a oferit posibilitatea să învețe la școala de jurnalism din Arizona, Walter Cronkite School of Journalism and Mass Communications Studies, considerată una dintre cele mai bune instituții de învățământ din SUA care educă specialiști în domeniul media. Anume acolo Natalia a reușit să exerseze în domeniul producției film în calitate de regizor. La doar un an de studii a scos la lumină scurt-metrajul „Angel back”, film nominalizat la Festivalul Independent de Filme din Los Angeles pentru categoria „Cel mai bun film de scurt-metraj”.

Aptitudinile ei au fost înalt apreciate de producătorii de film din America. Natalia a dat dovadă de multă ambiție, astfel, la scurt timp a scos un alt documentar – „Anii blestemați în Transnistria”, film ce cuprinde istoriile de viață ale 15 evrei supraviețuitori din fosta URSS, care au emigrat în SUA și Canada. Pentru a cerceta acest subiect, Natalia a studiat arhivele muzeului Holocaustului din Washington, unde a găsit imagini din Bălți, Edineț, Chișinău, cu referire la evreii care au fost exilați și uciși în Transnistria.

Timp de un an și jumătate cât s-a aflat în America, Natalia a manifestat un interes deosebit pentru moldovenii de acolo. Astfel, a inițiat un proiect prin intermediul căruia a reușit să afle de la conaționalii noștri cum e posibil să-ți vezi visul împlinit departe de casă. A scos mai multe reportaje în care a scos în prim-plan ambiția și ideea fixă a moldovenilor stabiliți peste ocean de a se realiza.

„În discuțiile pe care le-am avut cu foarte mulți moldoveni de acolo, i-am văzut foarte implicați în viața americană. Cert este că avem cu ce să ne mândrim. Sunt cetățeni de a-i noștri  care și-au găsit acolo o recunoștință, pentru că de multe ori cei care lucrează acasă nu sunt bine văzuți. Trebuie să te lansezi întotdeauna într-o țară străină ca să fii apreciat la tine acasă”, spune jurnalista.

Protagoniștii din materialele Nataliei sunt avocați, profesori universitari, specialiști în IT, arhitecți, antreprenori de succes, care și-au văzut visul împlinit prin mulă muncă, studii de specialitate și ambiție. Natalia spune că America chiar este pământul făgăduinței, dar este și locul în care concurența este foarte mare, acolo unde doar având o pregătire serioasă poți reuși.

Pentru ea America va rămâne pământul fericirii, asta pentru că anume acolo jurnalista și-a întâlnit sufletul pereche, pe soțul ei, indian de origine. Tânărul este specialist în IT și logistică și a făcut studiile în California.

„A fost o poveste așa, pe neașteptate, pentru că probabil ambii ne-am dorit să avem o familie. Chiar dacă lucrurile s-au întâmplat foarte rapid, am simțit că este o persoană care mă va iubi toată viața. SUA ne leagă pe noi și în mod spiritual, nu doar profesional, pentru că și el este foarte frapat de această țară”, mai spune Natalia Ghilașcu.

În Republica Moldova Natalia a revenit temporar. Vrea să realizeze câteva proiecte pe care le-a inițiată aflată fiind în America. Printre ele „Galop Moldova” - un program nou pentru Republica Moldova, care susține copiii cu nevoi speciale să se recupereze și să obțină mai multe rezultate în viața socială printr-o nouă abordare de terapie și abordare - hipoterapia. „Vreau să fundez această instituție pentru a lăsa ceva bun în Republica Moldova. Atunci când vezi că ajuți pe cineva și că acest ajutor este cu adevărat substanțial, atunci ești cu adevărat cel mai fericit”, mai spune Natalia.

Are o mulțime de proiecte în gând și speră să le realizeze cu succes oriunde a fi – în America, în Republica Moldova sau în India. Pentru a afla mai multe detalii, accesați AICI.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam