Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Decembrie 2015 | 09:50
Nava reţinută în Franţa ar putea fi exclusă din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova
Nava care naviga sub pavilionul Republicii Moldova la bordul căreia a fost depistată o cantitate de 2400 kg de substanţe narcotice (cocaină) a fost înregistrată provizoriu în Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, anunţă Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.
La momentul incidentului feribotul se afla în procedura de perfectare a documentelor pentru înregistrare permanentă. Înainte de a înregistra provizoriu nava, instituțiile de resort au verificat istoria ei, identitatea armatorului și, fiindcă proprietarii acesteia nu figurau în listele persoanelor fizice și juridice supuse unor sancțiuni sau aflate sub embargou, nava a fost acceptată spre înregistrare provizorie, urmând să fie prezentată inspectorilor statului pavilion pentru examinare înainte de înregistrare permanentă.

Potrivit Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, astfel de infracțiuni nu au legătură cu pavilionul de circulație a navei. De cele mai multe ori, ele sunt comise de membrii echipajului navei, fără ca armatorul sau proprietarul să fie la curent cu aceste activități ilegale. În cazul menționat, nava se afla în apele teritoriale ale Franței și a fost supusă verificării în portul din Franța, care, în această situație, are calitate de stat riveran și stat port. În conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la dreptul mării (la care Republica Moldova este parte), statul riveran (sau statul port) legislația căruia este încălcată, poate să solicite statului de pavilion prezentarea informației necesare pentru desfășurarea adecvată a anchetei.

La momentul actual IP Căpitănia portului Giurgiulești ține legătura cu autoritățile portuare din portul Boulogne-sur-Mer (Franța), proprietarul și operatorul navei, societatea de clasificare la evidența căreia se află nava. În procesul de executare a atribuțiilor statului de pavilion, autoritățile competente din Republica Moldova cooperează în vederea depistării și contracarării acțiunilor ilicite în care sunt implicate navele sub Pavilionul Republicii Moldova sau care intră în Complexul portuar Giurgiulești, indiferent de pavilionul țării sub care navighează.

Având în vedere cele menționate și faptul că nava „CARIB PALM” nu este înregistrată permanent în Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, IP Căpitănia portului Giurgiulești va examina oportunitatea excluderii acesteia din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova.

Amintim că pe 11 decembrie,nava „CARIB PALM”, care naviga sub Pavilionul Republicii Moldova din portul Mamonal (Columbia) spre Gdansk (Polonia) a fost reținută în portul Boulogne-sur-Mer (Republica Franceză). În urma controlului a fost depistată o cantitate de 2400 kg de substanțe narcotice (cocaină). Membrii echipajului navei sunt cetățeni ai Ucrainei și Turciei.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam