Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Ianuarie 2014 | 15:30
Neurochirurg din Belgia, cavaler al „Ordinului de Onoare” al Republicii Moldova
Neurochirurgul Jacques Brotchi, cetăţean belgian cu origini basarabene, a devenit, astăzi, cavaler al „Ordinului de Onoare”, distincţie acordată de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Distincţia i-a fost conferită lui Jacques Brotchi, prin decret prezidenţial, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea ocrotirii sănătăţii în Republica Moldova, pentru contribuţia substanţială la formarea şi perfecţionarea profesională a specialiştilor în domeniul neurochirurgiei şi pentru implementarea în practica medicală din ţara noastră a realizărilor ştiinţei, se arată în Decretul semnat de preşedintele Timofti.

Profesorul Jacques Brotchi provine dintr-o familie din Soroca, emigrată în Belgia în anii 30 ai secolului trecut. Printre titlurile primite de neurochirurg se numără şi cel de „baron”, oferit în anul 2007 de regele Belgiei Albert al II-lea.

Jacques Brotchi este profesor universitar, şeful Catedrei Neurochirurgie a Universităţii Libere din Bruxelles, iar în perioada 2005-2009 a deţinut funcţia de preşedinte al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie. Profesorul este laureat al mai multor premii în neurochirurgie. Pentru meritele sale a primit din partea regelui Albert al II-lea al Belgiei titlul de „cavaler”, după care a fost ridicat la rangul de „baron”. Pe 8 iulie 2004 a fost ales senator în Parlamentul Regatului Belgiei.

În 2008, Jacques Brotchi a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” pentru sprijinul acordat la formarea și instruirea studenților moldoveni. Jacques Brotchi este preşedintele de onoare al Societăţii de Neurochirurgie din Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam