Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Decembrie 2014 | 16:41
Nicolae Dabija – laureat al Marelui Premiu al Festivalului Internaţional „Trieste poezia" din Italia
Poetul Nicolae Dabija a obţinut Marele Premiu la Festivalul Internaţional „Trieste poezia” din Italia, informează Mesager. La Festival au participat 300 de poeţi de notorietate din toată lumea.
Scriitorului moldovean i-a fost înmânat Oscarul Poeziei, o statuetă de argint, realizată de cunoscutul sculptor din Italia, Samanta Sila.
„Am decis să acordăm Marele Premiu unui poet de faimă mondială, Nicolae Dabija, apreciat şi ca lider al Mişcării Renaşterii Naţionale din Basarabia”, a menționat directorul Festivalului „Trieste poezia”, Gaetano Longo.

„Am spus că acest premiu este oferit deopotrivă şi poeziei care se scrie azi în Moldova. La înmânarea acestui premiu, primarul oraşului Trieste a spus: Aşteptăm Republica Moldova în Uniunea Europeană cu tot cu poeţi, primii au ajuns poeţii, iar eu am completat au ajuns nu numai poeţii în UE, dar şi compozitorii, pictorii, artiştii”, a opinat Nicolae Dabija.

Majoritatea publicaţiilor italiene au scris despre deţinătorul Marelui Premiu, cu acest prilej poetului i-a apărut cea de-a treia carte în limba italiană „Dirrito all erore”, (Dreptul la eroare), comentată pe larg de critica literară.

„În acest oraş poezia este la ea acasă. Trieste este considerată capitala poeziei europene pentru că aici au activat marii poeţi, care au dat tonul poeziei europene”, a adăugat poetul moldovean.

Mai multe detalii la acest subiect aflați din Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam