Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Aprilie 2014 | 12:15
Nicolae Timofti a apreciat pozitiv participarea vinificatorilor moldoveni la o expoziţie internaţională în Cehia
În contextul participării la Summit-ul aniversar al Parteneriatului Estic, desfăşurat la Praga, Cehia, preşedintele Nicolae Timofti, a vizitat standul colectiv al producătorilor din Republica Moldova care şi-au expus vinurile şi băuturile alcoolice tari la Expoziţia internaţională specializată „Wine & Delicacies”.
Președintele a discutat cu fiecare din cei 15 întreprinzători, , inclusiv din regiunea stângă a Nistrului, apreciind pozitiv prestația vinificatorilor autohtoni la acest eveniment. Nicolae Timofti s-a arătat interesat de sortimentul de produse moldovenești prezentate, exprimându-și încrederea că agenții economici din Moldova își vor găsi parteneri de afaceri pe piața Uniunii Europene.

Potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, la standul colectiv sunt expuse vinuri seci din struguri, băuturi alcoolice tari, lichioruri, divinuri și vinuri spumante fabricate de companii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ludmila Gogu, director general al „Chateau Vartely”, a spus că Cehia este o piață cu un mare potențial pentru vinurile moldovenești. „Deja suntem prezenți pe piața ceha cu vinuri demidulci, însă vrem să le propunem consumatorilor de aici și vinuri seci, iar expoziția este o platformă eficientă pentru a ne promova și a găsi noi parteneri de afaceri”, a remarcat sursa citată.

Alexandr Gordiiciuc, șef al Departamentului marketing și vânzări al companiei „Buket Moldavii”, a afirmat că piața cehă prezintă interes pentru întreprinderea sa. "Pe parcursul lucrului la stand, am inițiat contacte cu potențiali parteneri referitor la distribuirea băuturilor noastre în Cehia. De asemenea, ne-am familiarizat cu cerințele consumatorilor, ne-am informat despre posibilitățile de export în UE. Sper ca noile contacte să se transforme în parteneriate durabile", a spus interlocutorul.

În cadrul vizitei la Praga, delegaţia moldovenească a participat la Bursa de contacte de afaceri ce a avut loc la Camera Economică a Cehiei.
Menționăm că participarea a fost posibilă cu asistența financiară a Programului UE-PNUD "Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii" și cu suportul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Cehă.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam