Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Iunie 2014 | 11:35
„Noua poezie basarabeană”, prezentată la Bucureşti
Cinci poeţi basarabeni şi-au prezentat opera publicului de peste Prut în cadrul unei întâlniri cu genericul „Noua poezie basarabeană”. Evenimentul a avut loc joi, 5 iunie, şi i-a prezentat pe autorii: Dumitru Crudu, Emilian Galaicu Păun, Irina Nechit, Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski.
Dramaturgul Dumitru Crudu susține că „noua poezie basarabeană se compune din câteva promoţii de poeţi şi din mai multe direcţii literare. Rândurile acestei promoţii zgomotoase care a zguduit serios canonul literar basarabean s-au îngroşat pe parcurs cu noi poeţi revoltaţi, dornici să pălmuiască, vorba futuriştilor ai literaturii moldoveneşti. Regretatul Alexandru Mușina era atât de încântat de ce se întâmplă în mințile tinerilor poeți basarabeni încât proclamase că ,,fenomenul cel mai important din lirica română a ultimilor cinci-șase ani (începutul anilor ‘90) e „apariția basarabenilor“, a mai comunicat poetul Dumitru Crudu.

Potrivit Institutului Cultural Român, lucrările celor cinci scriitori invitați se remarcă prin diverse genuri abordate precum versuri, proză, teatru și au luat mai multe premii la concursurile de profil de pe ambele maluri ale Prutului.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam