Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Octombrie 2014 | 12:10
Nouăzeci de businessmani, reuniţi la Primul Forum de Afaceri al Diasporei
Guvernul doreşte să demonstreze că diaspora este o prioritate în activitatea sa, iar relaţia cu moldovenii stabiliţi în alte state este una importantă pentru Executiv. Declaraţia aparţine prim-ministrului Iurie Leancă şi a fost făcută la inaugurarea primului Forum de afaceri al diasporei, organizat în premieră la Chişinău, la iniţiativa Biroului pentru Relaţii cu Diaspora şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei.
Iurie Leancă a subliniat că fiecare cetăţean al Moldovei, indiferent de locul de trai, este preţuit acasă, acest principiu fiind promovat constant din anul 2009. Şeful Executivului a opinat că foarte mulţi conaţionali, care au obţinut rezultate remarcabile în străinătate, pot contribui esenţial la atingerea obiectivelor economice pe care şi le-a fixat Guvernul, iar Forumul va consolida capacităţile de afaceri în Moldova şi va facilita investiţiile directe ale diasporei în economia moldovenească.

„Forumul de astăzi face parte din seria de evenimente dedicate diasporei, pe care le-am lansat încă în vară, şi are drept scop crearea unei platforme de comunicare şi de colaborare între participanţi şi Guvernul Republicii Moldova. Ne dorim să discutăm, împreună, potenţiale proiecte mutual benefice, pentru a susţine iniţiativele de dezvoltare durabilă a ţării”, a declarat premierul.

Iurie Leancă a precizat că unul dintre obiectivele Forumului este de a stabili legături între reprezentanţii diasporei moldoveneşti din diverse ţări, pe de o parte, şi între diasporă şi instituţiile de resort din Moldova, pe de altă parte, astfel încât să existe o comunicare eficientă şi să fie oferită posibilitatea conaţionalilor noştri de a participa activ la elaborarea politicilor şi adoptarea deciziilor, inclusiv din perspectiva experienţei pe care au acumulat-o în ţări dezvoltate.  

La Forum participă 90 de oameni de afaceri de succes şi manageri de nivel înalt, originari din Republica Moldova şi stabiliţi în 17 ţări, care activează în România, Federaţia Rusă, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Canada, SUA, Grecia, Polonia, Olanda, Austria, Estonia, Franţa, Azerbaidjan, Irlanda, Germania, Spania, etc.

Evenimentul îşi propune să creeze o platformă de comunicare şi de conlucrare în domeniul afacerilor între businessmanii moldoveni de peste hotare, dar şi de prezentare a oportunităților de investiţii în Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam