Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Ianuarie 2016 | 11:58
Noul ambasador al Republicii Moldova la Berlin a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Germaniei
Ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian, a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Germaniei. Joachim Gauck l-a asigurat pe ambasadorul Serebrian că va pune umărul la europenizarea Republicii Moldova cu speranţa că Republica Moldova va excela la capitolul reforme şi utilizarea instrumentelor oferite de cadrul Parteneriatului.
După prezentarea scrisorilor de acreditare, şeful statului şi ambasadorul au reflectat asupra priorităţii de a dinamiza relaţiile bilaterale. Joachim Gauck şi-a exprimat regretul că nu a avut ocazia să onoreze până acum invitaţia preşedintelui Timofti de a vizita Republica Moldova. Potrivit Domniei sale, Germania are o predilecţie pentru Republica Moldova şi acest lucru este important pentru relaţia bilaterală dintre ţările noastre. În speranţa că Republica Moldova va reuşi să depăşească tensiunile politice din ţară, preşedintele german a promis să reexamineze ulterior oferta de a veni în vizită la Chişinău.

În context, Joachim Gauck s-a interesat de probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate, vehiculată tot mai des, exprimându-şi curiozitatea şi îngrijorarea în legătură cu eventualele repercusiuni pentru politica externă a ţării.

Joachim Gauck şi ambasadorul Serebrian au avut un schimb de opinii pe dosarul transnistrean. Preşedintele german a sugerat Chişinăului să demonstreze discernământ şi să depăşească criza politică, în ideea de a deveni cât mai atractiv pentru populaţia din stânga Nistrului.

În altă ordine de idei, preşedintele Germaniei s-a interesat de relaţia Republicii Moldova cu România şi de proporţia cetăţenilor moldoveni care se pronunţă pentru reunificarea celor două ţări învecinate, salutând faptul că relaţiile moldo-române au trecut pe o treaptă pragmatică odată cu alegerea lui Klaus Johannis în fruntea statului român.

Ambasadorul a mulţumit preşedintelui pentru sprijinul politic constant al Germaniei, implementarea proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare, precum şi asistenţa financiară esenţială orientată procesului de modernizare a ţării.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam