Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Mai 2014 | 09:45
O delegaţie din Moldova a împărtăşit experienţa Olandei în combaterea crimelor cibernetice
O delegaţie a Ministerului Afacerilor Interne din Moldova a luat parte la atelierul de lucru privind trainingul organelor de drept pentru combaterea crimelor cibernetice ce a avut loc zilele trecute în oraşul Haga, Olanda. La atelier au participat delegaţi din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Belarus, Senegal, Filipine, Mauritius, Maroc şi Sri-Lanka, fapt care a permis facilitarea dialogului şi schimbul de bune practici la nivel regional.
În cadrul atelierului au fost prezentate practicile internaţionale privind instruirea organelor de drept şi elaborării proiectelor de strategii naţionale de consolidare a capacităţilor subdiviziunilor specializate în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în spaţiul virtual. Audienţa a fost familiarizată şi cu activitatea Centrului privind crimele High-Tech, care reprezintă principala entitate poliţienească din Olanda, specializată în combaterea infracţiunilor informatice.

De asemenea, a fost prezentată platforma de instruire continuă în domeniul investigării infracţiunilor cibernetice şi a fost acordat accesul la aceasta pentru Republica Moldova. Delegaţia moldovenească a făcut cunoștință cu activitatea EUROPOL în general şi a Centrului European pentru Crime Cibernetice, precum şi cu activitatea Biroul Ofiţerului de Legătură al Republicii Moldova. La finalul vizitei, delegaţia a fost primită de către Ambasadorul Republicii Moldova la Haga, Emilian Brenici.

Urmare a evenimentului dat o constituie stabilirea unui modul de instruiri, care va fi elaborat exclusiv pentru consolidarea capacităţilor organelor de drept din Republica Moldova implicate în prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice.

Evenimentul a fost organizat de EUROPOL cu susţinerea financiară a Consiliului Europei.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam