Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Decembrie 2017 | 20:39
O familie de moldoveni cucereşte francezii cu biscuiţi
O familie din Republica Moldova, stabilită de 16 ani la Strasbourg, Franţa, cucereşte francezii cu biscuiţii pe care îi face. Conaţionalii noştri au apărut pe prima pagină a ziarului francez „Dernières Nouvelles d'Alsace”, în ediţia de Crăciun. Jurnaliştii publicaţiei au apreciat biscuiţii copţi de familia Pallady-Bobeica drept adevărate opere de artă, relatează Mesager.
Numele familiei Pallady-Bobeica a ajuns pe paginile ziarului francez pentru că excelează în prepararea unor biscuiţi care fac parte din bucătăria tradițională alsaciană - springerle. Aceștia sunt comandați de clienți pentru ocazii speciale, cum ar fi căsătoriile și ceremoniile religioase, dar şi Crăciun.
Epoca de aur a acestor biscuiți a fost secolul XVI până la sfârşitul secolului al XIX și erau preparați nu doar în Franţa, dar şi în Austria şi Germania.

Reţeta, uitată de băştinaşi, a fost readusă în actualitate de moldovenii noştri. Fiica cuplului studiază simbolistica şi a descoperit formele pentru imprimarea biscuiţilor în muzeu. Acum copii ale acelor forme, cu sute de simboluri sculptate în lemn de păr, sunt atârnate pe pereţii din bucătăria familiei, fapt ce a fascinat jurnaliştii francezi.

„Aluatul îl facem din 500 grame de zahar, 220 grame de ou bătut 20 de minute, după care se adaugă 500 grame de făină fină și o lingură bună de anason prăjit ușor”, spune Svetlana Pallady-Bobeica.

Procesul de modelare a biscuiţilor e puţin mai complicat, spune în continuare gospodina. Foaia de aluat este întinsă între două rigle de un centimetru grosime. Apoi detaşează biscuitul cu o formă specială, care are imprimat un ornament fin.

Cuplul Pallady-Bobeica a emigrat în Franţa în 1999, împreună cu cei patru copii ai lor. Astăzi, pe lângă faptul că este pasionată de patiserie, Svetlana conduce Asociaţia franco-româna Neo-Dacii din Strasbourg, iar soţul ei, Gheorghe, jurnalist de profesie, administrează un site cu acelaşi nume, unde relatează despre activităţile moldovenilor din diasporă, dar şi despre activitatea instituţiilor europene.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam