Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Februarie 2014 | 09:45
O filieră de migraţiune ilegală a fost anihilată de poliţie
O filieră de migraţie ilegală a fost anihilată de oamenii legii. Liderul grupării a fost reţinut în momentul transmiterii actelor false către trei potenţiali emigranţi.
Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, pentru un document de identitate fals, suspecţii primeau de la o mie până la două mii de euro. Investigarea cazului a demarat după ce, la începutul anului 2013, oamenii legii au fost informaţi că un cetăţean al Republicii Moldova este liderul unei grupări criminale specializată în organizarea migraţiunii ilegale a moldovenilor în spaţiul Schengen.

Potrivit sursei, cei trei membri ai grupării, cu vârstele cuprinse între 30 şi 40 de ani, tipăreau şi puneau la dispoziţia potenţialilor emigranţi documente de identitate false româneşti şi italiene, care ulterior erau depuse la misiuni diplomatice şi serveau drept temei pentru eliberarea vizelor Shengen sub pretextul reîntregirii familiei.

Pe marginea acestui caz a fost iniţiată o cauză penală pentru „Organizarea migraţiunii ilegale de către un grup de persoane”. Pentru asemenea infracţiuni persoanele culpabile sânt sancţionate cu amendă de la 10 la 16 mii de lei sau cu închisoare de la trei la cinci ani, informează Moldpres.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam