Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Iunie 2015 | 17:11
O grupare de moldoveni - suspectată de săvârşirea unei crime în Olanda
Trei moldoveni sunt suspectaţi că ar fi autorii unei crime grave săvârşite în Olanda. În scop de furt şi tâlhărie, aceştia au intrat în casa unei familii, unde au imobilizat soţii. În urma acestei acţiuni, una dintre victime a fost asfixiată, informează Mesager.
Infractorii au fost identificaţi şi localizaţi în urma colaborării autorităţilor olandeze cu cele din Republica Moldova, Franţa şi Federaţia Rusă.
Pe 2 iulie anul trecut, trei oameni necunoscuți cu cagule pe cap au intrat în casa familiei sale. Ambii soți au fost imobilizați cu banda adezivă. 

După momentul comiterii atacului, stăpânul casei a decedat fiind asfixiat. Poliția a găsit trupul neînsuflețit sub un plastic în grădină.  Victimele au fost deposedate de bunuri materiale în valoare de  570 de euro. Dintre aceştia 250 de euro au fost extrași de pe un card bancar al proprietarului dintr-un bancomat din apropierea casei unde a avut loc atacul.

„Cazul respectiv a fost unul de complexitate, au avut tangențe cu mai multe organe de urmărire penale, localizate în state diferite, foarte bine au cooperat nu doar organele de urmărire penale ale Olandei și Republicii Moldova”, a subliniat Corneliu Pleșca din cadrul Procuraturii Generale.

Cei trei infractori au fost identificaţi şi localizaţi în urma colaborării autorităţilor, inclusiv din Franţa, Italia şi Federaţia Rusă. Unul dintre bănuiţi a fost găsit în Franţa, altul - în Rusia,  aceştia urmând să fie extrădaţi în Olanda. Cel de al treilea a fost reţinut în Republica Moldova. Pe numele suspectului a fost eliberat un mandat de arest pentru 30 de zile. Potrivit oamenilor legii, bănuiții  sunt de 28 şi 29 de ani și au mai comis anterior furturi în locuinţe din statele Uniunii Europene.

„Pentru Olanda era foarte greu să facă cercetări în legătură cu suspecții și să fie aceștia arestați fără o colaborare strânsă cu autoritățile din  Moldova. Vă mulțumesc din inimă. Am așteptarea și speranța să putem, în același fel, colabora mai departe”, a menționat Jan Nijsink, șeful echipei de cercetare din Olanda.

Dacă vina lor va fi dovedită, suspecții riscă până la 12 ani de închisoare.

Mai multe detalii la acest subiect aflați din materialul Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam