Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Februarie 2016 | 12:00
O moldoveancă a promovat Republica Moldova drept obiect de studiu la Universitatea de la Maastricht
Studenţii de la facultatea Ştiinţe Politice a Universităţii de la Maastricht, Olanda, au posibilitatea să cunoască despre Republica Moldova în cadrul studiului de caz. Acest fapt se datorează conaţionalei noastre, Dorina Baltag, lector la această facultate care a declarat pentru TRM că „pentru prima dată în cei zece ani ai acestui curs, Republica Moldova a fost introdusă în curriculă”.
„Fiecare dintre lectori are profilul său de expertiză, sunt și câteva țări, domenii în care se specializează”, explică Dorina. „În cazul meu, este vorba de Moldova, Ucraina și Belarus. Coordonatorul de curs a selectat Belarus pentru curriculă. Eu însă, am insistat, argumentat, că pentru studenții noștri Moldova va fi un studiu de caz interesant. Trebuie să recunosc că o serie de factori precum instabilitatea politică, corupția, protestele și dezvoltarea economică a țării m-au ajutat să argumentez în favoarea acestei opțiunii”, a remarcat Dorina.


Pe 17 februarie, lecția deschisă la tema „Republica Moldova: quo vadis democrație?” a fost oferită de către ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos,  Emilian Brenici. După aceasta, studenții au pus în discuție relațiile între Republica Moldova și Uniunea Europeană, fenomenul corupției, conflictul transnistrean, rolul societății civile și a diasporei, precum și posibilitatea apariției unei elite politice noi. Cursul despre Moldova a fost selectat de către studenți olandezi, germani, belgieni, francezi, britanici, chinezi și italieni. La finalul acestui curs, studenții vor face o prezentare și vor scrie o lucrare de cercetare pe subiecte de interes precum: conflictul transnistrean, reformele interne, fenomenul protestelor și relațiile Moldovei cu Rusia și UE.

   

În 2016, Universitatea de la Maastricht a fost poziționată pe locul 14 printre 100 universități cu profil internațional în lume conform barometrului „Times Higher Education” și a urcat pe locul șase printre 100 universități sub 50 (de ani de activitate).
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam