Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
02 Ianuarie 2017 | 17:56
O moldoveancă, decorată cu „British Empire Medal”
Anul 2016 s-a încheiat cu veşti bune pentru Republica Moldova. Moldoveanca Victoria Dunford, stabilită în Marea Britanie, s-a ales cu medalia „British Empire Medal”. Distincţia i-a fost acordată de regina Marii Britanii Victoriei Dunford pentru activitatea ei în susţinerea copiilor cu necesităţi speciale din Republica Moldova.
„Este posibil să te naști într-un sat din Nordul Moldovei ( Mihăileni), să mergi la școala din sat cu drumuri pline cu glod, și să ajungi în anul când vei întâlni familia regală. Însă toate sunt posibil doar cu determinare, cu muncă și cu multă dăruire și dragoste în ceea ce faci”, scrie Victoria Dunford într-o postare pe o rețea de socializare.

Victoria a plecat în Marea Britanie acum zece ani. O țară străină, nivelul de limbă engleză practic inexistent, după cum scrie chiar ea. Spera să lucreze, ca și fiecare moldovean plecat peste hotare un an, doi, ca ulterior să revină acasă, în Republica Moldova.  

„Așa s-au aranjat lucrurile că nu am revenit acasă nici după zece ani. Însă din recunoștință către țara care m-a crescut, în 2012 am înființat Asociația „Modlova AID”, cu scopul de a face o schimbare. Și uite că anul acesta am ajuns să fiu în lista Reginei pentru a primi o distincție din partea Imperiului Britanic, și anume „British Empire Medal””, a spus Victoria Dunford.

Potrivit ei, În Marea Britanie medaliile se dau de doua ori pe an: de anul nou și la Ziua de Naștere a Reginei. „Este emoționat și greu de înțeles faptul că cum o țară care cândva o numeai străină poate să ofere o medalie pentru lucru care îl faci în țara ta de origine. Dar uite că printre cei aproximativ o mie de persoane decorate am și eu onoarea să fiu”, scrie Victoria.

Ea mulțumit în postare tuturor persoanelor care de-a lungul anilor i-au fost alături și au susținut-o atunci când a avut nevoie, între care soțului acesteia, părinților, echipei Asociației Moldova AID, precum și fostului ambasador al Marii Britanii la Chișinău, Phil Batson și soției acestuia, Jo Batson.

„Să știți că nu am uitat niciun nume dintre acele care au donat un euro sau mi-au dat un sfat atunci când era cel mai necesar, sau pur și simplu o îmbrățișare de încurajare. Mari mulțumiri fostului ambasador al Marii Britanii și soției sale, Jo Batson și Phil Batson, care m-au nominalizat pentru această distincție și au fost alături de mine la fiecare etapă a proiectelor pe parcursul a patru ani. Vă mulțumesc dragi prieteni, cunoscuți și oameni buni. Este o onoare și, desigur, o responsabilitate. Sper să o pot justifica și pe mai departe”, a scris moldoveanca.

Ceremonia de acordarea a medaliilor de către regina Marii Britanii va avea loc în primăvara anului 2017.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam