Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Iunie 2014 | 11:07
O moldoveancă - învinuită pentru trafic de fiinţe umane în Grecia
O femeie de 41 de ani este învinuită pentru trafic de fiinţe umane. Procuratura Generală declară că persoana reţinută ar fi recrutat o tânără căreia i-a promis că o va angaja în Grecia în calitate de chelneriţă cu un salariu de 1000 de euro lunar.
Potrivit unui comunicat de presă, procurorii din cadrul Secţiei combatere trafic de fiinţe umane a Procuraturii Generale învinuiesc o locuitoare a municipiului Chişinău că, în perioada anului 2010, aceasta, acţionând în cadrul unui grup criminal organizat, condus de către un cetăţean al Greciei, a recrutat o tânără căreia i-a promis că o va angaja în Grecia în calitate de chelneriţă.

Victima, care se afla într-o stare sociabilă vulnerabilă a acceptat propunerea, iar ulterior, inculpata împreună cu alţi membri ai grupului criminal i-a comunicat că pentru plecare aceasta trebuie să se căsătorească fictiv cu un cetăţean grec pentru a obţine mai uşor viza Schengen. Astfel, tânăra s-a căsătorit fictiv şi cu actele perfectate de inculpată a plecat în Grecia. La locul destinaţiei însă, victima a fost impusă să presteze servicii sexuale timp de trei săptămâni, după care a reuşit să fugă.

Pe numele cetăţenilor greci, procurorii au disjuns o cauză penală separată, iar în cadrul investigaţiilor efectuate au fost identificate mai multe victime din Republica Moldova, care de asemenea au avut de suferit în urma acţiunilor infracţionale ale membrilor grupării criminale.

În toate cazurile, conducătorul grupului criminal organizat, care este cetăţean al Greciei, organiza încheierea căsătoriilor fictive între tinere cu cetăţeni ai Greciei, după care le transporta în ţara de destinaţie, unde acestea erau exploatate sexual.

Sancţiunea pentru infracţiunea respectivă este de până la 20 de ani de închisoare.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam