Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Februarie 2014 | 14:35
Obiectivele economice ale Moldovei, discutate la Stockholm
Integrarea economică aprofundată între statele membre UE şi ţările partenere – obiectiv ce se numără printre priorităţile Parteneriatului Estic - a fost una dintre chestiunile discutate în cadrul unui seminar ce a avut loc Stockholm.
Seminarul moderat de președintele Comisiei pentru afacerile UE a Legislativului suedez, Allan Widman, a adunat membri ai Parlamentului suedez, ai Ambasadei Republicii Moldova în Suedia şi reprezentanți ai societății civile.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Suediei, în cadrul evenimentului s-a reiterat că integrarea economică între statele UE şi ţările partenere se va solda cu creșterea competitivității agenților economici, sporirea eficienței și responsabilității lor sociale, promovarea pieței libere, consolidarea stabilității și dezvoltarea economică atât a ţărilor UE cât și a statelor membre a Parteneriatului Estic.

În discursul său, şeful misiunii moldoveneşti în Suedia, Emil Druc, a menţionat obiectivele pe care și le propune Executivul Republicii Moldova pe linia integrării europene. Oficialul moldovean s-a referit, de asemenea, la evoluțiile economice, climatul investițional și beneficiile pe care le-ar putea avea investitorii străini în țara noastră. O dimensiune aparte a prezentării a fost dedicată efectelor prognozate ale regimului de comerț liber și aprofundat între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Organizatorii au convenit să continue practica acestor inițiative de mediatizare a beneficiilor integrării europene.

Seminarul s-a desfășurat sub genericul „Integrarea economică în practică” și a fost organizat la sediul fracțiunilor parlamentare de către Comisia pentru afacerile UE a Legislativului suedez în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam